Regina Elisabeta a II-a sărbătorește anul acesta Jubileul de platină, marcând 70 de ani de când a preluat tronul în 1952. A devenit cel mai longeviv monarh britanic, dar și cea mai longevivă femeie șef de stat din istorie. 

Regina a folosit piatra istorică de hotar a Jubileului său pentru a redefini viitorul monarhiei, solicitând ca ducesa de Cornwall să fie cunoscută sub numele de “Regina Camilla” atunci când Charles va deveni rege. Este o intervenție extrem de semnificativă a monarhului, care este singura persoană care poate defini titlurile regale.

După căsătoria din 2005, Charles și Camilla au anunțat că intenționează ca aceasta din urmă să fie cunoscută sub titulatura de “Prințesă Consoartă”, în ciuda faptului că avea dreptul la titlul de “Regină”, în semn de admitere a sensibilităților din jurul titlului care a fost destinat primei soții a lui Charles, Diana. Din același motiv, Camilla nu folosește nici titlul de “Prințesă de Wales”.

Elisabeta a II-a, în vârstă de 95 de ani, și-a expus viziunea pentru tranziția instituției într-un mesaj lansat la aniversarea a 70 de ani de la urcarea sa la tron. “Aș dori să vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul dumneavoastră. Rămân veșnic recunoscătoare și umilă în fața loialității și afecțiunii pe care continuați să mi le oferiți, a spus Regina. “Și, când va veni timpul, și fiul meu Charles va deveni rege, știu că îi veți oferi lui și soției sale Camilla același sprijin pe care mi l-ați oferit și mie, iar dorința mea sinceră este ca atunci, Camilla să să fie cunoscută drept Regina Consoartă, deoarece își continuă propriul serviciu loial.

Relația dintre Camilla, familia regală și public a fost una controversată, după ce Charles și Diana s-au despărțit la mijlocul anilor ’90. Diana o acuzase pe Camilla că i-a ruinat căsnicia, după ce Charles și-a mărturisit infidelitatea, dar a susținut că a fost infidel doar după eșecul căsniciei cu Diana. Sentimentul pozitiv al publicului față de Prințesa de Wales a fost consolidat și mai mult atunci când aceasta a murit într-un accident de mașină la Paris, în 1997.

Sursă: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday