Parlamentul britanic a votat în această seară respingerea acordului pentru Brexit negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană. Conform BBC, urmează astfel încă un vot miercuri, pentru a se stabili dacă Marea Britanie va ieşi din Uniune fără un acord. Dacă și varianta unui Brexit fără acord va fi respinsă, parlamentarii britanici se vor întâlni din nou, joi, pentru a vota dacă vor cere UE o amânare a Brexitului.

242 parlamentari au votat “pentru”, în timp ce 391 au votat “împotrivă”.

Momentul în care rezultatul votului a fost anunțat: 

BBC prezintă calendarul și opțiunile pe care Parlamentul le are în perioada următoare, în urma votului nefavorabil din această seară.

Președintele Consiliului European Donald Tusk transmite că “UE a făcut tot ce a depins de ea. Este greu să ne dăm seama ce mai putem face. Dacă există o soluţie, poate fi găsită doar la Londra. Mai sunt 17 zile până pe 29 martie. Votul de marţi seară a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord“.

“Cu numai 17 zile rămase până în 29 martie, vorul de astăzi a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. Ne vom continua pregătirile pentru un Brexit fără acord şi ne vom asigura că vor fi gata dacă apare un astfel de scenariu”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, salută respingerea acordului şi îndeamnă la organizarea unui referendum, scrie News.ro.

Și în ianuarie, parlamentarii au respins acordul pentru ieșirea țării din UE, iar în urma votului opoziția a depus și o moțiune de cenzură împotriva lui May, care a fost respinsă însă.

Săptămâna trecută, Ministrul Finanțelor spunea că Regatul Unit va amâna ieșirea din UE, dacă parlamentarii vor respinge acordul Brexit.

Luni seara, Jean-Claude Juncker și Theresa May au ajuns la un compromis privind frontiera irlandeză după Brexit. May a spus că noul acord face ca aşa-numita plasă de siguranță (backstop) menită să evite introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda nu poate ”să devină permanentă”.

Conform News.ro, care citează BBC, în noul acord au fost convenite două documente.

Primul document este ”un instrument comun obligatoriu din punct de vedere legal” referitor la acordul de retragere.

May a declarat că poate fi utilizat pentru declanşarea ”unei dispute oficiale” împotriva UE, dacă aceasta va încerca să ţină captivă Marea Britanie în plasa de siguranţă pe termen nedefinit.

Al doilea document este ”o declaraţie comună”, care vine în completarea declaraţiei politice referitoare la relaţiile viitoare dintre Marea Britanie şi UE. Documentul se angajează la înlocuirea plasei de siguranţă cu aranjamente alternative, până în decembrie 2020.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday