Guvernul britanic se opune cu înverșunare independenței Scoției, iar perspectiva unei potențiale destrămări a Regatului Unit este îngrijorătoare pentru acesta. Partidul Național Scoțian a revenit la putere în mai și s-a angajat să interzică toate armele nucleare într-o Scoție independentă. Mai mulți înalți oficiali britanici au declarat pentru Financial Times că planurile de urgență pentru mutarea submarinelor au subliniat alegerile dificile pe care miniștrii vor trebui să le facă în ceea ce privește programul nuclear al Marii Britanii după o posibilă ruptură de Scoția.

Exercițiul a conchis că programul Trident va avea trei opțiuni după formarea unui stat scoțian independent anti-nuclear. Prima ar fi mutarea bazelor în altă parte a insulelor britanice, cu baza Devonport a Marinei Regale citată ca fiind locația cea mai probabilă pentru a înlocui Faslane. O analiză a grupului de experți ai Institutului Royal United Services, scrisă chiar înainte de referendumul de independență scoțian din 2014, a estimat costurile de relocare între 3 și 4 miliarde de lire sterline.

A doua opțiune ar fi mutarea bazelor nucleare într-o țară aliată, cum ar fi SUA, un expert în apărare sugerând Kings Bay, Georgia, baza atlantică a Marinei SUA pentru flota de submarine Trident. Oficialii au examinat, de asemenea, mutarea bazei Regatului Unit la Île Longue, pe coasta bretonă a Franței. Relocarea în SUA este opțiunea preferată a Trezoreriei Regatului Unit, deoarece ar necesita investiții minime, dar ar putea fi dificilă din punct de vedere politic, deoarece probabil ar fi privită ca o amenințare la adresa independenței armatei britanice.

Ultima opțiune este negocierea unui nou teritoriu britanic în cadrul unui stat scoțian independent care să conțină bazele Faslane și Coulport, ca un fel de “Gibraltar Nuclear”. După negocierile privind ieșirea din Marea Britanie a Scoției, guvernul ar spera să închirieze terenul pe care se află aceste baze pentru un timp de “câteva decenii”.

Deși opțiunea “Nuclear Gibraltar” este considerată de unii membri ai guvernului ca fiind cea mai realistă, orice negociere pentru păstrarea bazelor pentru o perioadă îndelungată de timp, după proclamarea independenței, s-ar putea confrunta cu o opoziție puternică din partea Partidului Național Scoțian, care a făcut din dezarmarea nucleară una dintre politicile sale de bază, timp de mai multe decenii.

Sursă: Financial Times

Foto: UK Navy

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday