Marea Britanie. Îngrijorările producătorilor britanici au atins cel mai ridicat grad, din ultimii 45 de ani. Fabricile se tem că din cauza Brexit și a pandemiei, vor rămâne fără lucrători și materiale.

În cadrul unui sondaj lunar întocmit de Confederația Industriei Britanice (CBI), indicele îngrijorărilor exprimate de uzine, în legătură cu muncitorii necalificați, a atins cel mai mare nivel din 1974. Indicele îngrijorărilor legate de stocurile de material au ajuns la cel mai înalt nivel din 1975.

Sondajul arată, totodată, că economia Marii Britanii se va contracta la începutul anului, pe fondul unor restricții care ar putea fi necesare, dacă numărul de cazuri de coronavirus va mai crește, dar și din cauza birocrației din relația comercială cu UE. Producția reprezintă aproximativ 10% din economia Marii Britanii, potrivit Reuters.

Noile norme ce privesc imigranții, adoptate la 1 ianuarie, limitează capacitatea angajatorilor de a accepta lucrători din UE cu salarii reduse, într-un moment în care și pandemia a condus la o lipsă a personalului. Totodată, odată ce perioada de tranziție post-Brexit a expirat, mărfurile britanice sunt din nou verificate atent când ajung la granițele UE, proces care întârzie livrările și provoacă unele costuri suplimentare.

Sondajul CBI mai arată că gradul de competitivitate a producătorilor britanici a scăzut în cel mai rapid ritm, față de rivalii europeni, și că fabricile se așteaptă ca cererea, și implicit producțiile, să scadă.

Sursa: Reuters

Folosim cookies