Inflația din Regatul Unit a crescut la 9% în aprilie, după ce în martie a fost 7%, în condițiile în care costul în creștere al gazului și al electricității a împins facturile la energie la niveluri record. Potrivit oamenilor de afaceri, toate sectoarele industriei și comerțului suferă de pe urma creșterii abrupte a costurilor energiei și combustibilului, iar multe companii se confruntă cu un șoc similar celui din timpul pandemiei, dar fără același nivel de sprijin guvernamental.

Oficiul pentru Statistică Națională a declarat că majorarea cu 54% a prețului energiei în aprilie, care a dus factura anuală medie la gaz și electricitate la aproape de două mii de lire sterline, a fost principalul motiv pentru creșterea indicelui prețurilor de consum de la 7% în martie, la 9% în aprilie. Prețul mediu al benzinei și motorinei a crescut de asemenea cu peste 31% față de aprilie 2021.

Finalul schemei de reducere temporară a TVA-ului pentru industria ospitalității a împins prețurile în sus, pe măsură ce restaurantele și hotelurile nu au reușit să protejeze clienții de creșterea taxei de la 12,5% la 20%. O scădere abruptă a valorii lirei sterline pe piețele valutare a generat și mai multă presiune asupra afacerilor prin creșterea costului importurilor.

De asemenea, prețurile alimentelor și ale transportului au contribuit la creșterea costului vieții, adâncind criza care afectează milioane de familii cu venituri mici și medii.

Previziunile conform cărora inflația ridicată și deficitul de muncitori calificați au început deja să împingă economia Regatului Unit în recesiune, fac presiuni asupra guvernului de a oferi sprijin suplimentar gospodăriilor și întreprinderilor. Este de așteptat ca Banca Angliei să reacționeze prin creșterea ratelor dobânzilor pentru a patra oară din decembrie trecut, la 1,25%.

Salariile medii totale au crescut cu 7% în martie, susținute de plățile bonus către personalul și consultanții care lucrează în sectoarele finanțelor, IT, construcții și servicii profesionale. Cu toate acestea, creșterea veniturilor nu a fost distribuită uniform. Creșterea medie a salariului fără bonusuri a fost de doar 4,2%. Milioane de angajați au fost afectați pentru a cincea lună consecutivă de scădere a salariilor reale.

Sursă: The Guardian.

Foto: Clearvista | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday