Potrivit The Times, cancelarul coroanei (ministrul de Finanțe) Rishi Sunak a dispus reevaluarea impozitării profitului obținut din vânzarea de active (inclusiv proprietăți imobiliare), ca diferență dintre prețul de achiziție și cel de revânzare, într-o încercare de a strânge cel puțin 90 de miliarde de lire sterline pe an, suplimentar la buget. Sunak avertizase săptămâna trecută că este pregătit să ia decizii dificile, după ce a cheltuit 188 miliarde de lire sterline pentru combaterea epidemiei și atenuarea daunelor economice provocate de aceasta.
Biroul pentru responsabilitate bugetară (un fel de consiliu fiscal) a calculat că Marea Britanie are nevoie fie de o reducere a cheltuielilor cu 60 de miliarde de lire sterline, fie de o creștere a veniturilor din taxe pentru a compensa deficitul bugetar, în condițiile în care estimările arată că aproximativ 15% din angajații trimiși în șomaj tehnic în perioada de carantină sunt pe punctul să își piardă locul de muncă.
În acest moment taxele pe revânarea proprietăților sunt cuprinse între 10% și 28%, în funcție de valoarea acestora, iar dezbaterile se poartă în jurul ideii ca acestea să fie dublate în unele cazuri, pentru a ajunge la un procent comparabil cu impozitele pe muncă (până la 45%).
Reglementarea și impozitarea tranzacțiilor cu valori mobiliare (acțiuni, titluri, etc) au reprezentat o temă importantă de dezbatere în interiorul UE după criza din 2010, în special între Germania și Marea Britanie. Încercarea Regatului de a proteja acest tip de investiții, care la vremea respectivă contribuiau cu peste 10% din PIB, a dus în final la referendumul pentru Brexit din 2016 și la ieșirea din Uniune, în acest an.
Analiză integrală: The Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.