Marea Britanie. Guvernul ia în calcul conservarea celei mai mari părți a flotei de tancuri și blindate, considerate depășite și a căror modernizare ar fi prea costisitoare. Analizează fie cumpărarea de tancuri germane, fie o creștere a rolului aviației de atac și a capacităților de război cibernetic.

În acest moment flota de blindate a armatei britanice (227 de tancuri Challenger 2 și 388 de vehicule blindate pentru infanterie) este considerată depășită, iar costurile pentru modernizarea ei ar fi prea mari. Astfel, cu un buget pentru înzestrarea armatei deja redus din cauza crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus, guvernul pune în balanță posibilitățile de investiții în cyber-capacități și alte tehnologii de vârf, cu modernizarea Challenger 2 sau a achiziției de tancuri germane Leopard 2.

Tancurile Challenger ar fi, cel mai probabil, plasate în conservare, lăsând opțiunea de a le folosi într-o situație de criză. Armata și-ar putea permite să modernizeze sau să înlocuiască doar între 150 și 170 de tancuri în situația în care s-ar decide păstrarea lor.

În același timp, Marea Britanie și-a anunțat deja partenerii NATO despre intenție și își revizuiește contribuția militară la alianță.

Armata britanică vrea să preia un rol de conducere în aviația de atac, punând la dispoziția alianței cele 50 de elicoptere Apache, plus facilități de instruire și suport. Marea Britanie s-ar oferi, de asemenea, să contribuie cu detașamentele de recunoaștere, precum și cu capacitățile de război cibernetice, electronice și neconvenționale.

Militarii se tem însă că planul de renunțare la tancuri ar putea diminua rolul de conducere al Marii Britanii în cadrul alianței transatlantice și a statutului său de partener strategic al Statelor Unite. De asemenea, se poartă discuții referitoare la reducerea cheltuielilor militare și de personal în armată.

Analiză completă The Times

Folosim cookies