Grupul farmaceutic francez transmite, într-un comunicat de presă, că guvernul britanic acuză o încălcarea a obligațiilor contractuale, situația pe care Valneva o neagă. Acordul părților presupune achiziția a o sută de milioane de doze, cu o opțiune pentru încă 90 de milioane, la un preț total de circa 1,4 miliarde de euro.

Vaccinul-candidat (VLA2001) se află în faza a treia de testare, care presupune administrarea pe un eșantion de mii de persoane. Euronews scrie că rezultatele ar urma să fie prezentate agențiilor de reglementare și să primească avizul de punere pe piață până la sfârșitul anului. Și Comisia Europeană este în discuții cu Valneva pentru achiziția acestui vaccin, iar contractul avut în vedere ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa împreună 30 de milioane de doze și cu opțiunea a încă 30 de milioane de doze suplimentare.

Potrivit Valneva, date din primele două faze au fost trimise Agenției Medicamentului din UK, iar producția a început deja la o fabrică din Scoția, “pentru a fi pregătiți, pentru a optimiza calendarul de livrare, în vederea unei eventuale aprobări”.

Formula lui VLA2001 este bazată pe fragmente de virus inactivat, peste care se adaugă doi adjuvanți care să stimuleze producerea de anticorpi. Serul este ușor de depozitat, putând fi stocat în frigidere, la temperaturi de 2-8 grade Celsius.

Până acum, autoritățile britanice de reglementare au aprobat administrarea vaccinurilor Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson, folosite și în UE. Aproape 90% din populația de peste 16 ani a Regatului Unit primit deja o doză dintr-un astfel de ser, în timp ce 81% s-a vaccinat cu schema completă.

Sursa: Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday