Conform datelor furnizate de Federația pentru alimente și băuturi (FDF) din Marea Britanie, exporturile au scăzut cu 47% în acest an, față de 2020. Organizația spune că acest lucru a fost cauzat, în mare parte, de schimbările relațiilor comerciale ale Marii Britanii, dar și de pandemie. Cu toate acestea, guvernul a precizat că “este prea devreme pentru a trage concluzii ferme” cu privire la impactul Brexitului asupra situației.

Exporturile de alimente și băuturi din primul trimestru al acestui an, față de primele trei luni ale 2020, au scăzut în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Față de Irlanda, acestea au scăzut cu 71%, iar față de Spania și Italia cu 63%, respectiv 61%. În ultimele decenii, Marea Britanie a exportat mai multe alimente și băuturi către UE decât către celelalte țări din afara blocului comunitar, combinate. Cu toate acestea, având în vedere declinul din acest trimestru, exporturile către statele din afara Uniunii au reprezentat 55% din total. FDF spune că acest lucru nu s-a mai întâmplat de 20 de ani.

Este un semnal destul de clar al pierderilor cu care se confruntă producătorii din Marea Britanie pe termen lung, din cauza noilor bariere comerciale cu UE, a declarat șeful departamentului de comerț internațional din cadrul FDF, Dominic Goudie. Federația a explicat, totodată, că pandemia de Covid-19 este responsabilă pentru un declin de aproximativ 10-15% al exporturilor. 

Comparativ cu perioada pre-pandemică, primul trimestru al anului 2019, exporturile de brânzeturi din Marea Britanie către UE au scăzut cu 72%, iar cele de pește cu peste 50%.

Datele trimestriale raportate au fost, de asemenea, influențate și de decizia companiilor de a se aproviziona mai multe decât era necesar, înainte de schimbările legate de Brexit. Federația pentru alimente și băuturi spune că declinul este o combinație a acestor factori. 

La sfârșitul anului trecut, a luat sfârșit “perioada de implementare”, care a însemnat intrarea în vigoare a unor noi reglementări post Brexit și unor formalități vamale, față de Uniunea Europeană, fapt ce a avut un impact deosebit de semnificativ în ceea ce privește comerțul cu produse de origine animală. 

Sursa: BBC

Sursa Foto: Kosal Hor / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday