Potrivit unui raport întocmit de cercetătorii de la Citizen Lab din cadrul Universității din Toronto, Emiratele Arabe Unite sunt suspectate de orchestrarea unor atacuri de tip spyware asupra cabinetului prim-ministrului britanic Boris Johnson în 2020 și 2021, folosind programul Pegasus. Experții mai suspectează că și biroul Ministerului britanic de Externe a fost vizat, în același interval de timp, de mai multe atacuri asociate cu programul Pegasus și, implicit, cu Emiratele Arabe Unite, India, Cipru și Iordania. 

Cercetătorii de la Citizen Lab, considerați printre cei mai experimentați din lume în detectarea atacurilor digitale, au notificat Guvernul Marii Britanii cu privire la atacuri, dar nu au reușit însă să identifice cu exactitate oficialii britanici din cadrul guvernului și al Ministerului de Externe care au fost vizați de atac. 

Un purtător de cuvânt al NSO, compania israeliană care deține software-ul Pegasus, a negat aceste acuzații: Am cooperat în mod repetat cu investigațiile guvernamentale. Cu toate acestea, acuzațiile actuale sunt, din nou, false și nu ar putea fi legate de produsele NSO din motive tehnologice și contractuale“.

Ultimele informații ale cercetătorilor, scrie The Guardian, vor pune problema unei posibile breșe de cea mai mare anvergură în sfera securității naționale a Marii Britanii. Guvernul lui Johnson a fost acuzat de unii parlamentari în luna noiembrie a anului trecut că se dedică cu prioritate acordurilor comerciale și neglijează securitatea națională și gestionarea abuzurilor de supraveghere pe teritoriul britanic de către guvernele străine, prin intermediul programului Pegasus. 

Tot atunci, guvernului i s-a cerut să pună capăt tuturor programelor de securitatea cibernetică în colaborare cu statele cunoscute că folosesc software-ul NSO pentru a spiona disidenți, jurnaliști și avocați. Oficialii britanici au cerut atunci chiar sancționarea NSO. 

Vara trecută, presa franceză a scris că telefonul președintelui Macron, a fostului premier Edouard Philippe, a 14 foști membri ai guvernului și a cel puțin trei jurnaliști au fost monitorizate prin Pegasus. Pegasus este software-ul de hacking dezvoltat, comercializat și autorizat doar pentru uzul guvernamental în întreaga lume de către compania israeliană NSO Group. Permite supravegherea întregii activități de pe un smartphone, dar și utilizarea camerei sau a microfonului fără ca utilizatorul să știe. Poate fi instalat și fără acțiuni specifice cum ar fi accesarea unui link-capcană.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday