Construcția dispozitivului a costat 55 de milioane de lire sterline și a durat șapte ani. 

Această tehnologie este o încercare de a replica procesele care se petrec pe suprafața Soarelui. Fuziunea diferă de fisiune (tehnologia utilizată în prezent de centralele nucleare) prin faptul că ar putea elibera cantități mari de energie, dar cu radioactivitate mică. Spre deosebire de fisiune, nu produce deșeuri radioactive de lungă durată și ar putea transforma modul în care se obține energia, răspunzând în același timp și cerințelor legate de criza climatică.

Mega Amp Spherical Tokamak, cum se numește dispozitivul, va utiliza un design inovator cunoscut sub numele de tokamak sferic. Tokamak, de forma unei gogoși, utilizează câmpuri magnetice pentru a limita plasma (gaz fierbinte, ionizat) în interiorul unui vas. Această plasmă permite elementelor luminoase să fuzioneze și să producă energie. 

“Dacă funcționează, oferă într-adevăr o cale către centrale electrice de fuziune mult mai compacte, într-un mod mult mai competitiv din punct de vedere al costurilor pentru a furniza fuziunea aici pe Pământ”, a spus Ian Chapman, director executiv al Autorității pentru Energie Atomică.

“Vrem ca Marea Britanie să fie un lider mondial în domeniul energiei de fuziune și să-și valorifice potențialul uimitor ca sursă de energie curată care ar putea dura sute de ani. Acest experiment ne duce cu un pas mai aproape de obiectivul nostru de a construi prima centrală electrică de fuziune din Marea Britanie până în 2040”, a declarat și ministrul Științei, Amanda Solloway.

Sursă alternativă: BBC, Gov.uk

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday