Potrivit unei noi prognoze a băncii de investiții Citi, plafonul prețului energiei cu amănuntul va fi majorat la 4.567 lire sterline în ianuarie 2023 și apoi la 5.816 lire sterline (6.859 euro) în aprilie 2023, în comparație cu nivelul actual de 1.971 lire sterline pe an. Despre această schimbare, instituția financiară susține că ar duce la “intrarea în stratosferă” a inflației.

Ne așteptăm ca inflația să ajungă la peste 18% în ianuarie”, a declarat Benjamin Nabarro, economist-șef al Citi UK. Ultima dată când indicele a sărit de 18% s-a întâmplat în 1976, amintește Reuters. Un nivel atât de ridicat ar restrânge puternic veniturile gospodăriilor și ar împinge și mai mult economia Regatului Unit în recesiune. În aceste condiții, Nabarro anticipează că Banca Centrală va înăspri și mai mult politica monetară, către o rată a dobânzilor de 6-7%.

Prețurile angro ale gazelor naturale din Regatul Unit și din Europa se tranzacționează deja la niveluri de aproape 10 ori mai mari decât cele normale, iar alți experți și-au revizuit în sus previziunile privind inflația. Goldman Sachs și EY au spus că se așteaptă la o rată a inflației de cel puțin 15% la începutul anului viitor, iar Banca Angliei a spus că inflația va depăși 13% spre sfârșitul anului în curs.

Autoritatea de reglementare a energiei Ofgem va anunța vineri plafonul prețului energiei pentru perioada octombrie – ianuarie, la care majoritatea analiștilor se așteaptă să crească la peste 3.500 de lire sterline pentru o gospodărie cu consum mediu de energie – o creștere de 75% față de nivelurile actuale.

Liz Truss, favorita la funcția de premier al Marii Britanii, va veni probabil cu măsuri de sprijin pentru gospodării, dar care vor avea un impact limitat de compensare asupra inflației generale, consideră Nabarro. În schimb, Rishi Sunak a criticat această abordare, spunând că “Truss nu poate oferi un pachet de asistență și nu poate beneficia de reduceri permanente de taxe nefinanțate, în valoare de 50 de miliarde de lire sterline dintr-o singură mișcare”.

Rata inflației în Marea Britanie a fost calculată la 10,1% în iulie, cea mai mare rată din ultimii 40 de ani în UK și cel mai ridicat nivel în rândul țărilor G7.

Surse alternative: Financial Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday