Marea Britanie. 90 de voluntari vor fi infectați în mod deliberat cu Covid, în cadrul unui studiu care are scopul să accelereze cercetările pentru obținerea vaccinului.

Studiul, care ar putea începe în ianuarie, va fi efectuat pe voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Mai întâi, cercetătorii vor folosi doze controlate de virus pentru a descoperi care este cea mai mică cantitate care poate provoca infectarea cu Covid, iar apoi vor testa vaccinul pentru a vedea dacă previne boala. Totodată, cercetătorii urmăresc și reacția organismului uman la diferite doze de virus. 

Testele se vor desfășura la Royal Free Hospital din Londra, care are o secțiune de nivel 3 pentru biosecuritate și vor fi conduse de hVIVO, o companie de cercetare medicală specializată în desfășurarea de astfel de teste, în parteneriat cu Imperial College London.

Echipa mea desfășoară în condiții de siguranță studii umane cu alți viruși respiratori de peste 10 ani. Niciun studiu nu este complet lipsit de riscuri, dar partenerii Programului Human Challenge vor munci din greu pentru a ne asigura că reducem riscurile cât mai mult posibil“, a declarat dr. Chris Chiu, coordonatorul proiectului.

Guvernul britanic a alocat 33,6 milioane de lire sterline pentru această cercetare.

Facem tot ce putem pentru a combate coronavirusul, inclusiv sprijinirea oamenilor de știință în căutarea unui vaccin sigur și eficient. Finanțarea anunțată astăzi pentru aceste studii inovatoare, dar atent controlate, marchează un pas important în înțelegerea virusului și accelerarea dezvoltării celor mai promițătoare vaccinuri care, în cele din urmă, vor ajuta la revenirea la viața normală”, a declarat Alok Sharma, ministru în guvernul britanic.

Susținătorii studiilor de provocare a infecției în mod deliberat spun că oferă o modalitate mai rapidă de a testa vaccinurile deoarece elimină perioada de așteptare ca oamenii să fie expuși la o boală în mod natural.

Astfel de studii sunt extrem de informative. Este cu adevărat vital sa ne mișcăm cât mai repede posibil pentru a obține vaccinuri eficiente și alte tratamente pentru Covid-19”, a spus Prof. Peter Openshaw, director al Consorțiului Human Challenge.

Criticii acestei metode de testare a vaccinurilor și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu expunerea oamenilor la un virus pentru care nu există un tratament sigur și spun că voluntarii tineri și sănătoși nu sunt reprezentativi pentru o categorie mai largă de populație.

Sursă: CNN.

Folosim cookies