Mai mulți parlamentari UE au adoptat o rezoluție care instituie „dreptul de a te deconecta” de la job în contextul muncii de acasă. Spun că telemunca poate conduce la oboseală, depresie, epuizare.

Având din ce în ce mai mulți oameni care lucrează de acasă, aproximativ o treime din toți angajații din blocul comunitar, potrivit Associated Press (AP), granițele dintre muncă și viața privată au devenit din ce în ce mai neclare.

Miercuri, parlamentarii UE au adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu, susținând că persoanele fizice au un „drept de deconectare” fundamental. Comisia pentru ocuparea forței de muncă din Parlamentul European a votat în favoarea acordării de concedii oamenilor și a îndemnat Comisia Europeană să creeze reguli care să „fie la curent cu noua realitate” a muncii.

“După luni de telemuncă, mulți angajați suferă acum de efecte secundare negative, cum ar fi izolarea, oboseala, depresia, epuizarea, boli musculare sau oculare”, a spus parlamentarul Alex Agius Saliba “Presiunea pentru a fi întotdeauna disponibil este în creștere rezultând ore suplimentare neplătite și epuizare”, a completat el. 

Parlamentarii în favoarea rezoluției spun că necesitatea ca angajații să fie disponibili prin smartphone sau e-mail non-stop este în detrimentul sănătății mintale și al bunăstării și că angajaților ar trebui să li se permită să deconecteze fără teama că primesc reclamații din partea angajatorului.

Sursă: Deutsche Welle

Folosim cookies