Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va adopta astăzi primele măsuri pentru a spriji companiile în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta a precizat ca foarte multe companii afectate sunt firme care funcționau foarte bine înainte.

„Vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenția în egală măsură asupra activităților economice care pot să continue în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru, resursele financiare necesare pentru a putea să susținem aceste companii”, a spus premierul.

Orban a precizat că vor trebui injectați bani în economie și va fi nevoie de investiții: „În mod clar va trebui să injectăm bani în economie. Va trebui să creștem investițiile. Să creștem alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare pentru a putea să creeze practic răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piața actuală”.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/204853857406449/

Principalele declarații:

În ceea ce privește impactul economic, urmărim cu mare atenție ce se întâmplă. Sunt efecte negative din ce în ce mai clare, pe care trebuie să le luăm foarte serios în considerare. Transportul, industria Horeca, sunt într-o situație critică. De asemenea, am văzut că inclusiv în domenii economice există decizii care au fost luate, care generează un impact economic negativ.

Astăzi vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților din aceste companii, dar va trebui să urmărim în continuare tot ceea ce se întâmplă în economie. Nu numai în cea românească, ci trebuie să urmărim evoluțiile de la nivel european.

Sigur că deocamdată măsurile la care ne-am gândit sunt, pe de o parte, măsuri de a susține financiar de la buget efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic. Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important: foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcționau foarte bine. Care își desfășurau activitatea în bune condiții, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor și impozitelor. Iar aceste companii sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment.

Aceste companii, odată ce trece vârful epidemiei, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiții și vor avea nevoie de angajații pe care i-au format în timp. Nu îi susținem pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp. Înseamnă a condamna companiile să piardă acești angajați, căci odată ce se rup practic contractele de muncă, angajații sunt trecuți în șomaj, capacitatea de refacere a structurii este foarte limitată.

Domnul ministru al Economiei deja este implicat într-o comunicare foarte apropiată cu companii, care să poată să dezvolte capacitatea a produce materiale, substanțe, echipamente necesare în criza actuală.

Trebuie să vă mai spun că este absolut necesar ca, în perioada următoare, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor și toate celelalte implicate în efort să fie pregătiți pentru o creștere a numărului de cetățeni români care revin în țară.

Numai astăzi, în cursul dimineții, au intrat în România peste 3500 de cetățeni români. Va trebui să fiți foarte fermi în impunerea măsurilor pe care le-am decis. Oricine vine dintr-o zonă carantinată, cum este Italia, va trebui să intre în carantină, iar cine vine din țările în care există peste 500 de cetățeni diagnosticați, vor trebui să intre în izolare la domiciliu.

De modul în care reușim să convingem românii care se află în izolare la domiciliu să respecte regulile de izolare și să nu transmită, în eventualitatea în care sunt purtători ai virusului, în comunitate, va depinde ținerea sub control a numărului de persoane care sunt contaminate. Reducerea la maxim a acestui număr de persoane.

De asemenea, cred că sistemul de sănătate trebuie să facă apel și la medicii de familie. Medicii de familie cunosc foarte bine comunitățile locale, știu bine oamenii pe care îi au în grijă și trebuie susținuți în primul rând să aibă tot ceea ce se este necesar pentru echipament de protecție și alte lucruri necesare și, în același timp, trebuie susținuți pentru a se implica în activitatea de asigurare a serviciilor de sănătate și pentru persoanele care se află în izolare la domiciliu.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday