Premierul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă la Palatul Victoria în care a prezentat un raport la șase luni de la învestirea în funcția de prim-ministru.

De asemenea, premierul a anunțat că vor fi luate mai multe măsuri noi pentru sprijinirea economiei: „Despre măsurile economice la care ne gândim. Suntem într-un proces de evaluare a resurselor pe care le putem accesa. Nu numai de evaluare, cât și de implicare activă în creșterea resurselor financiare pe care le putem mobiliza pentru efortul de relansare economică. Sigur, acestea provin din buget, fonduri, credite care pot fi luate din sistemul financiar-bancar, care pot fi luate de pe piața internațională, să lărgim sistemul de obligațiuni.

Pregătim câteva măsuri, vom adopta un act care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și investiții și pentru companii mari care nu pot accesa IMM Invest. Ne gândim să reducem taxa de co-generare. Încă resimțim efectele negative ale OUG 114 care a aruncat în aer prețul la gaz și energie.

Mai e și pârghia pentru investiții greenfield. Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcționează în cinci țări europene. E o schemă de garantare și implicare în asigurarea creditului comercial. Nevând o bursă de valori foarte dezvoltată puține companii pot obține creditele de pe bursă. Din acest motiv în structura creditelor companiilor cele de consum sunt foarte importante. Peste 60% sunt astfel de credite”.

Principalele declarații:

„Se împlinesc șase luni de când a fost investit guvernul, am ținut să mă adresez pentru a vă prezenta un scurt raport.

Am avut o activitate extrem de laborioasă, un efort cotidian pentru a găsi cele mai bune soluții, pentru a lua cele mai bune măsuri, pentru a apăra viața și sănătatea cetățenilor.

Din capul locului vă spun că România nu a fost pregătită. Știți foarte bine că nu am avut stocuri strategice, structurile de sănătate, DSP-urile, spitalele, nu au fost pregătite pentru a face față acestor provocări.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/2570776223160958/

Trebuie să vă spun că am avut o abordare preventivă. Guvernul și autoritățile au luat măsuri înainte ca alte țări să le ia. Readuc aminte că Guvernul prin intermediul CNSSU a început bătălia cu COVID înainte de instituirea stării de urgență.

Am început să luăm măsuri de la izbucnirea epidemiei. Toate aceste măsuri au condus la un rezultat eficient în această bătălie.

Mai dau un singur exemplu pe care l-am mai dat, dar e ilustrativ.

Primul caz de cetățean român diagnosticat pozitiv a fost în 26 februarie. Atunci în Spania erau 2 cetățeni. Astăzi acolo sunt 247.000 diagnosticați, iar în România peste 13.000, o diferență uriașă.

Niciodată nu s-a depășit numărul de 260 de persoane de la ATI. Un alt indicator e numărul de decese, la noi sunt de ordinul sutelor, iar în Spania sunt peste 25 de mii. A trebuit să ne mobilizăm și să luăm măsuri din mers, să perfecționăm permanent mecanismele.

Am depășit cu succes această criză privind stocurile, acum putem să ne și permitem gesturi de umanitate cum e cel a susține Republica Moldova. România e un fel de hub pentru EU. Am realizat distribuții în Italia și Spania.

Am apelat la transferarea în regim de urgență a cadrelor medicale pentru a întări capacitatea DSP-urilor. Am suplimentat angajații la DSP și ambulanțe la nivel județean.

Am luat măsuri care nu au fost populare, am interzis exportul de medicamente, echipamente, dispozitive necesare în bătălie, dar și pentru alte categorii de medicamente. În ceea ce privește tratamentul pentru COVID am avut momente în care am fost aproape de limita de tratare. Am făcut eforturi de a găsi toate mijloacele pentru a achiziționa.

Nu mi-am dorit să fiu în situația ca premier să impun restricții. Orice restricție am impus, toate aceste decizii au fost luate numai și numai pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului.

Ne propunem ca după 15 mai să eliminăm restricțiile gradual pe criteriul riscului epidemiologic. Reducerea restricțiilor se va face întâi pentru situațiile în care există cel mai mic risc epidemiologic. Pentru fiecare ridicare vom aștepta o perioadă cam de 15 zile să vedem efectele.

Vom impune un set de reguli în ceea ce privește transportul public, în activitatea din birouri publice sau private, vom stabili reguli care repet, au un singur rost, să reducă riscul de răspândire a virusului.

Am acordat o atenție deosebită economiei. Obiectivul a fost să afectăm cât mai puțin economia. Orice activitate economică pentru care riscul nu era mare, am permis desfășurarea ei.

Nu s-au închis șantierele. Am permis activitățile necesare pentru economie. Din acest motiv pot să vă spun că față de previziunile unor analiști, ne-am uitat pe încasări iar scăderile sunt mai mici decât previziunile. Acest lucru se datorează și măsurilor economice adoptate.

Am permis universităților să utilizeze excedentele dacă sunt folosite pentru investiții. Am luat și alte măsuri pentru a susține efortul investițional în mediul privat.

Numărul companiilor care au aplicat la IMM INVEST a depășit cifra de 50 de mii. Sigur, poate nu toate vor beneficia. Ține de bancă.

Am luat decizia de susținere a angajaților prin șomajul tehnic. Pentru acele companii obligate să întrerupă activitatea am luat această decizie pentru a permite angajaților să rămână, iar compania când repornește economia să poată să-i reangajeze.

Pentru prima perioadă am avut în plată peste 570 de mii de angajați. O altă formă de sprijin nu foarte utilizată, cea de acordare a unor indemnizații pentru profesioniști, cluburi sportive. Aici am avut în plată aproape 60 de mii de beneficiari.

Nu am datele exacte, acelea sunt cunoscute de bănci, dar sunt peste 200 de mii de PF și PJ care au solicitat suspendarea plății ratelor.

Am scutit sectorul HORECA de plata impozitelor speciale. Intenționăm să prelungim măsura până la redeschiderea activității.

Despre măsurile economice la care ne gândim. Suntem într-un proces de evaluare a resurselor pe care le putem accesa. Nu numai de evaluare, cât și de implicare activă în creșterea resurselor financiare pe care le putem mobiliza pentru efortul de relansare economică. Sigur, acestea provin din buget, fonduri, credite care pot fi luate din sistemul financiar-bancar, care pot fi luate de pe piața internațională, să lărgim sistemul de obligațiuni.

Ce se poate produce în România trebuie să producem în România. Am și dat exemplu. În domeniul echipamentelor am plecat de la zero sau aproape zero. Astăzi, tot datorită măsurii de a permite entităților să autorizeze companiile pentru producerea de echipamente, există 23 de astfel de companii care produc măști.

Pregătim câteva măsuri, vom adopta un act care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și investiții și pentru companii mari care nu pot accesa IMM Invest.
Avem foarte multe firme mari care și-au păstrat activitatea sau care și-au reluat-o, cum e Dacia, Ford, Pirelli.

Ne gândim să reducem taxa de co-generare. Încă resimțim efectele negative ale OUG 114 care a aruncat în aer prețul la gaz și energie.

Mai e și pârghia pentru investiții greenfield. Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcționează în cinci țări europene. E o schemă de garantare și implicare în asigurarea creditului comercial. Nevând o bursă de valori foarte dezvoltată puține companii pot obține creditele de pe bursă. Din acest motiv în structura creditelor companiilor cele de consum sunt foarte importante. Peste 60% sunt astfel de credite.

Dacă o companie intră în probleme financiare și nu face față plăților riscă să afecteze foarte multe companii de pe lanț.

Ne gândim și la construcția unui fond de investiții. Avem un model care a funcționat, fondul dezvoltat de polonezi, care a plecat cu capitalizare inițială de la stat și a fost listat pe bursă.

Vă anunț că obiectivul e să creștem masiv investițiile publice pe toate tipurile de infrastructură, Transport, Energie, Sănătate. Și infractructura Școlară, Agricultură, susținerea fermierilor în achiziția de echipamente de irigare. E una din marile probleme.

Obiectivul e să depășim 6% din PIB alocat investițiilor publice, iar sumele mobilizate să fie mai mari decât au fost vreodată în istorie.

Pentru angajați vom genera mai multe măsuri. Companiile care repornesc activitatea vor trece de la șomajul tehnic la o măsură activă. Pentru orice persoană reangajată vom participa la susținerea plății salariilor cu între 35 și 41,5%.

Vom mări alocarea pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani, dar vom avea grijă și de tinerii absolvenți. E un program la nivel european în acest sens.

R: Vor fi menținute amenzile maxime?

Vom reflecta asupra acestei decizii. Nu am luat nicio decizie, vom reflecta și vom face public.

R: Luați în calcul o reformă în sistemul public, inclusiv a unor reduceri de salarii?

Reformă am făcut, cerficatele pentru situații de urgență au fost emise online, șomajul tehnic acordat online, IMM Invest se derulează exclusiv online, trebuie să mergem pe direcții digitalizare, simplificare, eficientizare, acestea sunt direcțiile pe care trebuie să ne mișcăm.

Achiziție în regim de urgență, pentru acordarea de ajutor în Republica Moldova. În baza decretului se poate derula o achiziție rapidă. Obiectivul e ca în timp scurt să ajutăm frații de peste Prut.

Cei care sunt cu comisia de anchetă nu au mare lucru de cercetat la nivel guvernamental, le sugerez să se ocupe de toate. Să se cerceteze toate achizițiile, făcute de CJ, de spitale.

Vom deschide comerțul, cu excepția mall-urilor. Oamenii pot să cumpere, va crește producția, va fi un stimulent pentru reluarea producției la nivelul anterior. Sunt în mod evident măsuri.

Vor fi deschise hotelurile, nu vor fi sub restricție după 15 mai. Vor fi doar la restaurante, cafenele, baruri.

Deplasările la rude vor fi întemeiate între localități. Cu privire la relaxarea restricțiilor între localități vom fi suficient de clari când vom anunța.

Dacă pe 15 septembrie nu va exista risc de îmbolnăvire, vom începe școala normal.

În România s-au întors peste 1 milion de cetățeni români după 23 februarie, iar cei mai mulți au venit din țări europene unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. Estimarea noastră este că 300 de mii de cetățeni români vor fi în căutarea unui loc de muncă.

Încercăm să susținem fermele, mai ales cele care au fost afectate, de asemenea, celor afectate de secetă le vom acorda despăgubiri.

Reluarea zborurilor nu poate fi un act unilateral al României, e vorba și de celalalte țări.

Despre pensii și alocații, după cum știți în conformitate cu pactul de stabilitate după primele 6 luni Ministerul trebuie să dea un raport. În funcție de acest raport și de prognoze vom lua deciziile care se impun.”

Amintim că astăzi președintele Iohannis a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită: „Din 15 mai vom intra în stare de alertă. Se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele, saloanele de coafură, însă în condiții speciale. Relaxarea măsurilor se va face pas cu pas, de regulă o dată la două săptămâni”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday