Conducerea PNL s-a reunit astăzi, la ora 17, în ședința Biroului Politic Național și a aprobat cele două variante pentru negocierile cu USR-PLUS și PNL. Prima variantă, cea cu Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților, a fost formula pe care liberalii au propus-o inițial, însă funcția de șef al camerei inferioare este dorită și de Dan Barna.

Cea de-a doua variantă, cu Ludovic Orban premier, presupune faptul că șefia Camerei Deputaților să revină celor din USR-PLUS, însă aceștia au anunțat anterior că resping oficial și explicit varianta Ludovic Orban prim-ministru. “Având în vedere demisia sa și neîndeplinirea angajamentelor, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, au transmis aceștia într-un comunicat postat pe Facebook. 

Principalele declarații:

  • A avut loc reuniunea Biroului 
  • Am prezentat o informare privitor la evoluția discuțiilor cu posibilii noștri parteneri cu care vrem să formăm o coaliție de guvernare.
  • Varianta Florin Cîțu – premier și eu președinte la Camera deputaților vine cu alternative, să flexibilizăm mandatul.
  • PNL, în urma dezbaterii, a decis: Mandatul de a negocia cu USR PLUS și UDMR continuă
  • PNL, având pondere de 55% în cadrul majorității parlamentare, consideră legitim să desemneze candidat la funcția de premier și de președinte la una dintre cele două camere.
  • Avem două variante: Cîțu premier, Orban la Camera Deputaților. Acceptăm și varianta ca PNL să desemneze premier și să aibă un candidat la Senat: Orban premier și Cîțu la Senat.
  • Am stabilit să trebuie să respectăm principiile democratice, PNL are cea mai mare pondere.
  • Mandatul de negociere. Fiecare partid are dreptul deplin de a-și desemna candidații pentru pozițiile pe care urmează să le ocupe. Nicio formațiune nu poate să desemneze candidat pentru un post care revin altui partid. Deci PNL are dreptul de a-și desemna proprii candidați.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday