Declarațiile liderului PSD au fost făcute în cadrul unei emisiuni la România TV. Proiectul de lege a fost publicat și pe site-ul Ministerului Muncii. Potrivit acestuia legea va intra în vigoare în totalitate în 2021 și se va aplica etapizat.

Pe lângă detaliile despre lege, Liviu Dragnea a vorbit și despre președintele Klaus Iohannis, declarând între altele că ,,Normalitatea este pentru Iohannis sa rupă Guvernul prin violență”.

Principalele declarații:

S-au făcut simulări aproape un an, șapte-opt luni de zile, au fost peste trei mii de pensii în plată luate în calcul și introduse în variantele de calcul care au fost analizate. Când ne-am oprit la varianta finală s-a făcut din nou o simulare, cazuri de pensii care să cuprindă toate categoriile. Nu e vorba și de pensiile speciale.

Am avut o întâlnire cu domnul Tăriceanu, doamna Olguța, specialiștii de la Casa de Pensii, am avut o discuție telefonică și cu doamna prim-ministru, de astăzi este în dezbatere publică.

Eu am spus că vrem să intrăm în forță cu legea în Parlament, pentru că trebuie să luăm în calcul piedicile pe care le va pune Iohannis sau cei din Opoziție.

Nu a fost o lege bună adoptată care să nu fie blocată sau întârziată. Nu cred că Iohannis nu va bloca, vrem neapărat ca până la sfârșitul anului să fie în vigoare.

Vrem să ne ținem de calendar, este foarte posibil ca la Casa de Pensii să se mai aloce 1000-1500 de posturi pentru că este o muncă foarte grea să recalculezi. Nu vrem ca nimeni să suporte vreo greșeală de calcul, vreo greșeală.

La început de septembrie vrem să intrăm cu legea în Parlament. În prima săptămâna din sesiune trebuie să intre în procedurile parlamentare, vom vedea dacă în procedură de urgență sau nu.

În sistemul de pensii sunt foarte multe inechități. Legea rezolvă inechitățile din actualul sistem de pensii care trenează de ani de zile. Prea mulți români suferă. Din 2021 pensiile o sa crească și mai mult decât cresc în acești ani. Practic dublarea pensiilor în 2020, dublarea punctului de pensie.

Acel parametru care e valoarea punctului de referință va fi indexat anual cu rata inflației. Legea simplifică modul de calcul.

Principii fundamentale-contributivitatea, primești cât ai contribuit, egalitatea, adică reparăm o mare nedreptate, pensionarii care au aceeași vechime dar care au ieșit în ani diferiți la pensie vor primi pensii egale, solidaritatea adica generațiile care sunt în activitate susțin generațiile de pensionari, ce se întâmpla doar la Pilonul 1 și prescriptibilitatea, dreptul la pensie să nu e poată prescrie.

15 ani este stadiul minim de cotizare. Masteratul și doctoratul la zi se adaugă la stagiul de cotizare.

Pensiile vor fi recalculate din oficiu de Casa de Pensii, ANAF va transmite datele, Casa de Pensii va trimite cetățenilor. Din 2021 cei pentru care nu se vor plăti contribuții vor avea scăderi la pensii. Toate companiile trebuie să înțeleagă că nu se mai face ca în anii precedenți când n-au plătit. Toți salariații vor fi informați din două în două luni dacă compania a plătit.

Contractul de asigurare facultativă. Se poate cumpăra o perioadă de până la maxim 5 ani. Noutatea este că se pot compara oricare perioade. Se poate face plata în rate.

Se va lua în calcul salariul mediu, nu minim ca acum. Pentru că practic omul face un efort dar se duce către pensia minimă, dar ca să beneficieze de o pensie decentă se ia în calcul cel mediu.

Patru categorii: pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș. Vârsta standard de pensionare NU se modifică. Dacă vechimea este de cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare, poti beneficia de reducerea de 5 ani a vârstei de pensionare. Se poate cumula pensia cu salariul.

Pentru femeile care au minim 15 ani cotizare și au crescut trei copii minim, beneficiază de o reducere cu 6 ani, la care se adaugă un an în plus pentru fiecare copil în plus născut.

Dacă Hossu îmi aduce un cupon că o femeie pensionară are o pensie mai mică cu 30% eu îmi dau demisia, dar dacă nu trebuie să plece dumnealui. Nicio pensie nu va fi micșorată.

În lege este o prevedere fără echivoc, dacă din calcule pensia s-ar dovedi mai mică decât cea în plată, rămâne pensia mai mare. Din 2020 toate pensiile vor fi dublate.

La pensia anticipată se menține legislația în vigoare. Dar sunt mulți care vor modelul german prin care penalizarea este de maxim 18% pe toată perioada pensiei. (în prezent este de 30% doar pe perioada anticipării). Vom vedea dezbaterea.

La pensia de invaliditate se redefinesc gradele. Cei din această categorie vor putea desfășura anumite activități profesionale. Va putea fi cumulată cu venituri din aceste activități.

La pensia de urmaș soțul își păstrează pensia pe care o are și primește 20% din pensia soțului decedat.

Nu e legea mea, de ea benificiază milioane de români. Unii să rămână cu înjurăturile.

Pensia minimă. Nu e în regulă ca cei care au contribuit 10 ani să primească la fel cu cei care au muncit 30 de ani. Cei care intră în pesie din 2021 si care au o vechime de minim 15 ani vor avea 45% din salariul minim brut + 1% din salariul minim brut pentru fiecare an de peste cei 15 ani. Există o excepție. În intervalul 10-15, aceeași regulă dar pleacă de la 40%.

Sunt foarte multe situații în care oamenii nu mai găsesc documentele. Omul nu are nicio vină. Dacă nu are acte doveditoare primește un bonus de 10% la punctaj.

Pentru condițiile speciale se menține legislația, dar se vor recunoaște noi categorii de condiții speciale.

N-a avut nimeni curaj să se apuce de legea pensiilor, nu e ușor să o faci, e ușor să comentezi.

Nu putem să ieșim cu o lege a pensiilor fără să calculăm impactul. Efortul bugetar poate să fie susținut fără probleme.

În fiecare zi mint, începând cu Iohannis și terminând cu ultimul membru al USR sau PNL. La un moment dat ar trebui să plătească pentru aceste minciuni, aceste lucururi nu pot continua la nesfârșit.

Eu am spus în campanie că obiectivul este să ajungem cu punctul de pensie la 45% din salariul mediu pe economie.

Trebuie să începem o discuție, eu nu sunt de acord cu catalogarea pensiilor ofițerilor în categoria pensiilor speciale, sunt pensii ocupaționale.

Iohannis știe că românii simt schimbările. Alegerea va fi atât de simplă și în 2019 și în 2020 încât nu văd cum s-ar putea complica discuțiile electorale. De celealtă parte este incitare la proteste. Pentru bunicii celor care ne injură am facut aceste legi.

Normalitatea este pentru Iohannis sa rupă Guvernul prin violență. Toate astea le-au facut constient că în 2019 nu mai poate câștiga. Dacă nu câștigă alegerile pică statul paralel. A incitat tot timpul la proteste și la violență.

Jandarmii au fost loviți, bruscați, răniți, la proteste și totuși și-au făcut datoria. O să vedem mâine până la urmă este un miting politic.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday