Formula finală cu care PNL, USR-PLUS și UDMR vor merge la a doua rundă de consultări cu președintele Klaus Iohannis este:

 • Florin Cîțu premier
 • Șefia Camera Deputaților va aparține PNL
 • Șefia Senatului va aparține USR-PLUS
 • USR-PLUS și UDMR vor avea câte un vicepremier în noul Cabinet.

PNL va avea 9 ministere: Apărării, Externelor, Finanțelor, Internelor, Educației, Energiei, Culturii, Muncii și Agriculturii.

USR-PLUS va avea 6 ministere: Justiției, Transporturilor, Fondurile Europene, Sănătății, Cercetării, Inovării și Digitalizării și pe cel al Economiei.

UDMR va avea 3 ministere: Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului și Ministerul Sportului și Tineretului.

Principalele declarații:

Ludovic Orban, președinte PNL: 

 • Guvernul va avea 18 ministere, 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 de reprezentanții USR Plus și 3 de reprezentanți UDMR, 2 vicepremieri, unul USR și unul UDMR.
 • PNL va gestiona portofoliile: Apărare, Externe, Finanțe, Interne, Educație, Energie, Agricultură, Cultură, Muncă. Unde e vorba de muncă, nu ne dăm înapoi! 
 • În cadrul discuțiilor, deasupra împărțirii portofoliilor, important este spiritul de echipă, solidaritatea și coeziunea pentru punerea în practică a programului de guvernare.

Dan Barna, copreședinte USR PLUS:

 • Ziua de azi s-a dovedit a fi un pas important spre o coaliție stabilită, care să își asume responsabilitatea în această perioadă dificilă. Au fost discuții de la ora 9, am găsit cea mai bună soluție de majoritate guvernamentală și un guvern competent, echilibrat și să aibă forță de reprezentare.
 • Portofoliile asumate de USR PLUS – Justiție, Transport, Sănătate, Cercetare, Economie, Fonduri Europene 

Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS:

 • Contrar a ceea ce credeau mulți, că va fi o negociere dură, cu certuri, iată că, după o zi intensă, am reușit să asumăm o structură de guvern suplă. Justiția a fost asumată de noi pentru că avem mai multe programe în acest sens, cum ar fi ”Fără penali”: Fondurile Europene – inclusiv Planul Național de Reziliere Economică. Am ținut să preluăm Economia, antreprenoriatul și turismului, Cercetarea – pentru modernizarea economiei și administrației prin digitalizare, dar și conectarea cercetării românești la cea europeană.
 • Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuțiile pentru a realiza programul de guvernare

Hunor Kelemen, președinte UDMR: 

 • Sunt convins că vom reuși să asigurăm investițiile necesare pentru a crește economia, vom reuși să avem locuri de muncă în siguranță, să investim în sănătate și educație. De aceea, am decis să participăm la guvernare.
 • Vom asuma 3 ministere (UDMR) – Ministerul Mediului, Ministerul Sportului și Ministerul Dezvoltării – un minister important, pentru că avem nevoie să dezvoltăm echilibrat toate localitățile din țară. Dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu. Este un minister care va avea un cuvânt de spus în toate domeniile de investiții.

PSD va merge la a doua rundă de consultări cu Alexandru Rafila ca propunere pentru funcția de prim-ministru.

Prima rundă de consultări între președinte și partidele parlamentare a avut loc luni, 14 decembrie. În urma discuțiilor, președintele a anunțat în seara acelei zile că “Încă nu sunt întrunite condițiile pentru a desemna un candidat pentru formarea unui nou guvern”.

Șeful statului și-a explicat poziția într-o intervenție avută pe 16 decembrie: “De regulă, după alegeri prima dată se constituie parlamentul și apoi convocăm consultările pentru formarea guvernului.” În aceeași zi, Iohannis a semnat decretul de convocare a noului parlament, pentru data de 21 decembrie, la ora 12.

În urma centralizării rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare din 6 decembrie, Biroul Electoral Central a repartizat mandatele obținute în felul următor: PSD – 157 de senatori și deputați, PNL – 134, USR Plus – 80, AUR – 47, iar UDMR – 30.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday