Liderii G20 au subliniat nevoia urgentă de a controla răspândirea pandemiei de coronavirus și au afirmat că „vor face tot ce este necesar” pentru a sprijini economia globală și stabilitatea financiară.

Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cele mai dezvoltate 20 de țări ale lumii au convenit asupra unui „Cadru Comun” pentru a trata în mod particular fiecare stat cu venituri mici care se confruntă cu dificultăți în plata datoriilor. Proiectul va fi dezbătut în cadrul unei reuniuni extraordinare care va avea loc luna viitoare. Oficialii G20 au convenit, de asemenea, să prelungească înghețarea plăților datoriilor cu șase luni pentru statele cu venituri mici.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că este esențial ca datoriile să fie reduse, nu doar suspendate. Malpass a menționat că 150 de milioane de oameni vor fi împinși în sărăcie extremă până în 2021, așadar sunt necesare acțiuni rapide și puternice privind reducerea datoriilor pentru cele mai sărace țări ale lumii.

Liderii G20, au recunoscut perspectivele inegale și extrem de incerte pentru economia globală și s-au angajat să continue să abordeze impactul disproporționat pe care criza l-a avut asupra femeilor, tinerilor și a altor segmente vulnerabile ale societății.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat, într-o conferință de presă, că este nevoie de mai multă cooperare internațională pentru a lucra la un vaccin: “La nouă luni de la pandemie, încă ne luptăm cu întunericul unei crize care a curmat mai mult de un milion de vieți și a dus economia în criză, provocând creșterea bruscă a șomajului, creșterea sărăciei și riscul apariției unei generații pierdute în țările cu venituri mici“. 

O redresare economică durabilă este posibilă numai dacă depășim pandemia peste tot”, a afirmat Georgieva.

FMI preconizează o recuperare parțială și inegală în 2021, cu o creștere globală estimată să ajungă la 5,2%, dar a avertizat că rămân riscuri semnificative, inclusiv reapariția virusului.

Surse: Reuters, G20.

Folosim cookies