Într-un interviu pentru Financial Times, procurorul-șef european a transmis că instituția sa se pregătește temeinic pentru a face față provocărilor legate de implementarea planului de relansare (NextGenerationEU), ce include planurile naționale de redresare: ”Amploarea este o problemă, dar Parchetul European (EPPO) nu a fost creat pentru treburi mărunte”, a spus Codruța Kovesi, care face acum ultimii pași pentru operaționalizarea instituției pe care o conduce, la 1 iunie. Parchetul va investiga cazurile de corupție cu bani europeni din cele 22 de state UE care au aderat la EPPO.

Riscurile au fost amplificate pe perioada pandemiei, în care guvernele, băncile sau instituțiile internaționale de finanțare au acordat, sub diverse forme, bani pentru a sprijini economia și populația. În urmă cu mai multe luni, Codruța Kovesi a spus că bugetul de 44,9 milioane de euro este prea mic pentru Parchetul European: ”Avem nevoie de mai mulți procurori specializați pe latura financiară și de analiști. Este dificil să faci anchete în 22 de state, cu 22 de proceduri diferite. În schimb, răufăcătorii sunt liberi să circule între aceste țări, să-și mute bunurile”.

Sursa: Financial Times 

Foto: Inquam/ Ilona Andrei

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday