Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri că nu o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef al Uniunii Europene.

„Opinia mea personală este că fiecare trebuie să-și lămurească anumite lucruri pe care le are de lămurit. Eu personal nu cred că este oportună o susținere, dar acest lucru îl vom stabili în forurile statutare. Este opinia mea și o susțin, pentru că am spus mereu ca întotdeauna când cineva ajunge într-o funcție trebuie să își lămurească semnele de întrebare care planează asupra lui. Știți foarte bine că doamna Kovesi a fost revocată în timpul mandatului unui ministru al Justiției din Guvernul pe care îl conduc și îmi păstrez părerea de atunci”, a precizat Viorica Dăncilă, citată de Ziare.com.

Totuși, RFI anunță că procurorul francez Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef european, va fi numit la șefia Parchetului financiar francez, post pentru care a fost audiat joi 11 iulie. Bohnert și Kovesi erau cei doi candidați pentru șefia Parchetului European, cei doi având fiecare susținerea unei instituții europene (Parlament European și Consiliu). 

Conform RFI, Bohnert a fost favorizat de Emmanuel Macron pentru șefia Parchetului Național Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruța Kovesi. 

Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kovesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă.  Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituției poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat, mai arată RFI.

G4Media.ro , citând postul de televiziune francezăTV5, anunța încă de săptămâna trecută că Jean-François Bohnert este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar francez, echivalentul DNA din Franța. Bohnert ar urma să-i ia locul actualei șefe a PNF, Eliane Houlette, căreia i s-a încheiat mandatul. Dacă Bohnert va fi numit în fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea practic niciun motiv să se opună numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday