Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în această seară și a transmis poziția României cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu. Totodată, președintele a răspuns la întrebările presei pe câteva teme de politică internă.

Principalele declarații ale președintelui:

În ultimele zile am asistat la agravarea situației din Orientul Mijlociu. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii. Instituțiile de bază trebuie să poată funcționa. Aceste evoluții recente au un impact la nivel internațional și sunt relevante nu doar pentru securitatea statelor direct implicate.

Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate. Vă asigur că România se coordonează permanent în cadrul NATO și UE cu partenerii strategici, în primul rând cu SUA. România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzată de atacul asupra ambasadei SUA de la Bagdad.

În context, salut ultima declarație, de ieri, a președintelui SUA. România susține unitatea, independența, suveranitatea și integritatea teritoriului irakian.

Lupta noastră comună, a partenerilor internaționali trebuie să continue cu fermitate împotriva terorismului. Nu este nevoie de noi focare de conflict. Prin convocarea unui consiliu extraordinar, mâine, la Bruxelles, UE poate fi parte la găsirea soluțiilor. România va transmite evaluările și mesajele sale ferme pe această linie.

De asemenea, se pot examina căi ca NATO să se implice mai mult în regiune și combaterea terorismului. E nevoie de prevenirea unei spirale a instabilității. Și noi, și aliații, trebuie să acționăm în favoarea acestui obiectiv. Calmul și reluarea dialogului sunt condiții esențiale pentru identificarea unor soluții pe termen lung.

Au existat diferite discuții pentru a evalua cum putem să continuăm cooperarea și colaborarea, dar nu s-a discutat despre relocarea unor baze din alte țări în România.

Nu consider că România e vizată de amenințările Iranului. Lucrurile trebuie luate foarte în serios. Majoritatea actorilor internaționali au făcut asta. Se poate constata o calmare a situației, e momentul să intervină toate diplomațiile,

Oficialii români sunt acolo în reprezentanțele noastre diplomatice și nu avem semnale că sunt sub vreo amenințare directă. Militarii noștri au fost temporar relocați într-o locație sigură unde așteaptă calmarea situației, după care, probabil își vor lua activitatea.

Teme de politică internă:

  • despre numirea unor politicieni din alte partide în funcții de conducere: Este evident că au fost politicieni care au sprijinit activ demersurile PNL și s-au făcut în baza unor negocieri politice. Acum s-au finalizat cu acțiunile pe care putem să le vedem.
  • despre dublarea alocațiilor: Proiectul de lege privind dublarea alocațiilor a ajuns la mine cu termen de promulgare pe 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea, dar se află în analiză și aștept lămuriri din partea Guvernului. Sumele nu sunt prevăzute în buget. La momentul acesta nu intenționez să refuz promulgarea. Există variante, dar trebuie să fim realiști, prima rectificare de buget se poate face abia la mijlocul anului.
  • despre alegeri anticipate: Mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, îmi doresc asta. Ca premierul să-și depună mandatul nu am discutat. Este evidentă procedura constituțională. Voi discuta și cu premierul și cu alții. Din câte știu și domnul Orban își dorește alegeri anticipate.
  • despre intenția Exxon de a vinde participația din Marea Neagră: Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problemă pentru România. Oricum aprovizionarea nu este o problemă. Pe de altă parte, vânzarea participației ne preocupă, dar după opinia mea această informație, ca să zic așa, nu este una reală. România va avea un cuvânt greu de spus aici. Orice tranzacție se face în condițiile legii.
  • despre acuzațiile potrivit cărora PNL numește inspectori școlari pe criterii politice: Voi verifica, dar din câte știu nu se fac numiri, ci se fac numiri de interimari. Dacă persoanele corespund sau nu trebuie verificat. Voi solicita aceste informații. Evident că trebuie organizate concursuri, dar se lucrează la o metodologie de concurs pentru inspectorii școlari generali.
  • despre sustenabilitatea sistemului de pensii: Am spus-o de mai multe ori și am avertizat că este nevoie de o abordare foarte serioasă și de elaborarea unei legislații care să garanteze sustenabilitate. PSD a ignorat, suntem în situația în care au apărut inechități. Legea în vigoare trebuie îmbunătățită. Cu siguranță se vor face noi calcule. Discuția privind plafonarea pensiei minime o vom purta. Nu vreau să dau indicații prin televizor, este o discuție foarte serioasă, se va purta cu argumente și obiectivul final este să se găsească soluții prin care se elimină inechitățile. Mi se pare o idee foarte bună majorarea vârstei de pensionare pentru că ne confruntăm cu un deficit de forță de muncă. Nu vorbim de creșterea vârstei de pensionare, noi nu dorim asta, ea rămâne așa cum este, dar pentru persoanele care doresc să muncească mai mult se va crea posibilitatea legală. Este o opțiune, nu o obligație.
  • despre Executiv: Eu sunt foarte mulțumit de guvernul PNL și recomand să rămână în funcție un guvern PNL mult și bine.
  • despre cazul de la Floreasca: Este un eveniment trist, inadmisibil, catastrofal. Scrisoarea medicilor, o atitudine regretabilă și ciudată și sper că se datorează unei atitudini de moment care a trecut.
  • despre angajarea răspunderii pentru alegeri în două tururi: Eu îmi doresc astfel de alegeri pentru primari. O să încurajez Guvernul să găsească cea mai rapidă soluție.
  • despre buget: Am considerat că bugetul este suficient de bun pentru a fi promulgat. L-am promulgat în prima zi în care a fost posibil. Am văzut că s-a modificat felul în care sunt finanțate partidele și aș avea două observații. Prima ar fi că subvenția pentru partide a scăzut, pentru că se ajunsese la finanțări un pic prea mari. În vechea formă principalul beneficiar a fost PSD, prin forma de acum PSD pierde sume.  Este o modificare negociată la legea bugetului.
  • despre pensiile speciale: Această chestiune trebuie rezolvată pe cale parlamentară, dar pot să vă pun că mi se pare cam lungă vacanța parlamentară. Dacă există în PNL dorința de a accelera demersurile îi voi sprijini. Angajarea răspunderii și discutarea în regim normal sunt căile parlamentare.
  • despre alegerile locale la Primăria București: Nu exclud unele negocieri între partide. Dar un partid care guvernează cu reacție pozitivă în populație, vedem în sondaje, un astfel de partid ar trebui să meargă de regulă singur în alegeri pentru a-și dovedi puterea și curajul.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday