Klaus Iohannis a declarat la finalul vizitei la Institutul Cantacuzino că este o zi tristă deoarece avem un nou record de cazurile zilnice. Președintele consideră că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers bine. „În starea de urgență s-au luat măsuri bune, am ținut sub control. E a doua lună deja cu stare de alertă, dar lucrurile din păcate nu au evoluat cum ne-am fi dorit. Răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni” a declarat șeful statului.

Iohannis s-a adresat politicienilor și parlamentului, spunând că este nevoie „să lăsăm divergențele politice deoparte, să ne concentrăm pe soluții”. Președintele a solicitat parlamentului să dezbată în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea.

Virusul nu dispare de azi pe mâine dacă cineva dă o lege sau un act administrativ. Virusul nu ține cont de granițe, legi. Avem cel mai important instrument ca să ne protejăm: conștiința noastră!”, a mai adăugat acesta.

Reamintim că astăzi s-a înregistrat un nivel record de cazuri zilnice, cu 555 de persoane infectate în ultimele 24 de ore.   

Principalele declarații:

Am văzut o echipă foarte profesionistă, am văzut instalații vitale în această etapă, aici se prelucrează foarte multe probe pentru coronavirus. Aproape 45 de mii de teste au fost prelucrate în ultimele zile. Este notabil!

În afară de aceste prelucrări de teste se face cercetare, se pregătește producție de materiale. E o mișcare foarte pozitivă. Vă felicit!

Este evident că trebuie să vorbim și despre pandemie. Astăzi este o zi tristă, avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus. 

În acest context fac câteva remarci:

  • Suntem deja din martie în plină epidemie. Până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine. 
  • În starea de urgență s-au luat măsuri bune, am ținut sub control. 
  • E a doua lună deja cu stare de alertă, dar lucrurile din păcate nu au evoluat cum ne-am fi dorit. 
  • Revin la ce am mai spus: răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni.

A fost o perioadă foarte dificilă, ar fi păcat să dăm cu piciorul la ce am reușit. Măsurile sunt foarte simple: masca, distanța, evident spălat pe mâini. 

Pe de altă parte trebuie să fim atenți fiindcă în loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine Guvernul și să-i convingem pe români că e o treabă serioasă sunt unii care vor să exploateze electoral.

Mă adresez politicienilor și Parlamentului: E momentul să lăsăm divergențele politice deoparte, să ne concentrăm pe soluții. Solicit Parlamentului să dezbată în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea, pentru a avea acest instrument extrem de important. 

Nu e momentul să disperăm, dar nu trebuie să lăsăm garda jos. Împreună am parcurs relativ bine perioada. Haideți să facem un efort să continuăm! Nu lăsați garda jos! E în joc viața voastră și celor dragi vouă. Vorbim de o boală care din păcate a rămas încă în societate!

Virusul nu dispare de azi pe mâine dacă cineva dă o lege sau un act administrativ. Virusul nu ține cont de granițe, legi. Avem cel mai important instrument ca să ne protejăm: conștiința noastră!

Vorbim de o situație de pandemie foarte serioasă! Rolul nostru este să nu ajungem la spital! Este o boală foarte periculoasă!

Cred că aruncarea vinei dintr-o curte în alta nu ne ajută. Se impună accelerarea procedurii parlamentare! Nu și-au imaginat probabil că vom ajunge într-o situație atât de gravă. Legislația e slabă, dar rolul nostru e să găsim soluții pentru a face una modernă, eficientă, aplicabilă și da, constituțională.

După părerea mea alegerile locale în septembrie se pot organiza dacă respectăm aceste norme simple putem să mergem să alegem autoritățile locale. Dacă se va organiza referendum sau nu vom vedea în funcție de evoluția din Parlament. 

Procedural nu evenimentul de votare e problematic, ci campania. Cu siguranță campaniile vor fi supuse unor reguli foarte stricte. Nu îmi pot imagina mari adunări populare, vor fi mai degrabă online, pe tv. E o provocare și pentru politicieni și partidele politice.

Mă bazez pe ce recomandă specialiștii. Există comisii ale specialiștilor, ei trebuie să analizeze evoluția și să vină la politicieni pentru măsuri (despre starea de urgență). E clar că situația de acum e foarte îngrijorătoare.

Deocamdată credem că împreună cu românii avem puterea să respectăm normele și să nu trece în faze mai complicate administrativ ca starea de urgență. Dacă nu găsim altă cale atunci putem reveni la măsuri mai restrictive. Eu nu-mi doresc asta, haideți să respectăm normele în vigoare!

Noi ne-am așteptat să intrăm în fază de descreștere, dar nu s-a întâmplat. Dacă crește numărul de bolnavi e greu de imaginat cum ar arăta o nouă relaxare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday