Klaus Iohannis participă la şedinţa plenară a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. La începutul acesteia, președintele a făcut câteva declarații:

„Îmi face mare plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastră și să vă felicit pentru modul în care doriți să vă implicați în dezbaterea politicilor publice. Îmi doresc să transformăm împreună prioritățile dvs. în propuneri de politice sănătoare pentru România. Dumneavoastră știți cel mai bine că măsurile greșite sau falsele priorități lasă urme adânci pentru mai mulți ani. Tocmai de aceea România are nevoie mai mult ca oricând să revină la realism și la dialog.

În afaceri, ca și în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut cu toții deja celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de km de autostradă, investiții în școli, spitale, dar în fapt au rămas doar promisiuni.

În schimb, nu există în acel program de guvernare vreo referire la sutele de modificări din legislația fiscală, care putem să spunem elegant, au afectat economia sau putem chiar să spunem că au dat peste cap planurile de afaceri.

Și dacă vorbesc despre sutele de modificări, nu este o chestiune așa simbolică. Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut. Este o contraperformanță rarisimă și sunt convins că ați avut foarte mult de lucru să rămâneți updated. Afacerile nu pot crește dacă nu se bazează pe investiții care să aducă dezvoltare în viitor.

În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate și intempestive. Investitorii și angajatorii privați resimt acut nevoia României de modernizare și dezvoltare a infrastructurii, și nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ce înseamnă un standard de viață modern pentru cetățeni.

Beneficiem de rate record de creștere economică, dar aș spune că aceasta este creșterea care amăgește. Apetitul tot mai crescut al guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanțării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung, pentru a finanța cheltuieli curente, nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase. Vulnerabilitățile se adâncesc, vedeți situația bugetară la nivelul administrațiilor publice, care încep să explice cum stau problemele.

Solicit guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanțelor publice și a colectării veniturilor bugetare. Un viitor care să corespundă așteptărilor românilor nu se construiește doar de către guvernanți. Sunt absolut convins că dumneavoastră, reprezentanți ai mediului de afaceri, aveți un rol important în această schimbare.

Îmi doresc ca deciziile guvernamentale să nu mai trateze mediul de afaceri ca subiect pasiv, obligat doar să se conformeze, fără suportul instituțional de a spune dacă și unde se greșește și de a cere măsuri discutate și fundamentate.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday