Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă după ședința Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Printre temele discutate au fost atât achiziția de avioane F-16, numirea unui nou șef al Statului Major al Apărării, temele României pentru summit-ul NATO care va avea loc săptămâna următoare la Londra, cât și rectificarea bugetară.

Principalele declarații:

Am dezbătut mai multe teme, voi menționa câteva. Primul subiect a fost legat de ședința NATO de săptămâna viitoare unde voi participa și voi reprezenta țara.

Am stabilit obiectivele noastre pentru acea ședință. E bine de știut că este un summit mai degrabă cu tentă festivă, dar evident că vom discuta teme grele.

Noi vom sublinia două lucruri care ne privesc direct. În primul rând vom reitera importanța regiunii Mării Negre pentru NATO. O a doua temă este faptul că România este în continuare hotărâtă să aloce 2% din PIB pentru Apărare. În rest, sunt un adept al alianței și voi reitera importanța unei abordări care duce la o alianță puternică și unită.

Am avut pe ordinea de zi o temă importantă și anume am aprobat forțele armate care vor participa la misiuni în afară. Sunt forțele Armatei care în acest an au fost aprobate pentru 2020 în număr de peste 2000 de militari și civil. E o creștere cu peste 200 de oameni. Peste 800 dintre ei vor fi în Afganistan. Din partea MAI am aprobat peste 790 de militari și polițiști pentru diferite misiuni. Se vede din acest număr impresionat că România își ia foarte în serios misiunea de a oferi și exporta securitate în zone unde acest deziderat nu e încă atins. Militarii noștri sunt foarte apreciați. Cea mai nouă misiune, cea din Mali, e destul de mare cu peste 100 de oameni cu elicoptere și așa mai departe.

O chestiune importantă, am discutat despre achizițiile pentru Armată. E vorba de a cumpăra încă 5 avioane F-16. Guvernul a venit cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil.

O temă foarte importantă am avut avizarea numirii noului șef al Armatei, în persoana domnului Petrescu, un militar cunoscut, respectat, eminent care a fost avizat favorabil.

Am discutat despre deficitul pe care îl va avea România și chiar astăzi am primit o informare suplimentară de la Ministrul Finanțelor, am discutat și despre rectificare. Se lucrează la proiectul de buget și în măsura în care va exista prima formă agreată la nivel de Guvern probabil voi primi aceste informații.

De regulă eu prezint aceste chestiuni (nr: mărimea contingentului de trupe pentru România) pentru că ne mândrim și de regulă în alocuțiune subliniez că suntem oameni serioși și că ne prezentăm cu un număr important în toate teatrele de operații.

Achizițiile pentru dotarea armatei vor cântări exact 2% din PIB. Faptul că foștii miniștri au interpretat asta într-un anume fel ține de înțelegere.

Deficitul bugetar în 2020 va fi apropiat de trei la sută, ca să mă citez pe mine. Legile în România sunt obligatorii, nu facultative. Nu pot să vă spun decât că eu voi insista ca noul Guvern să respecte ad literam legislația în vigoare. Dacă există probleme în legislație atunci Guvernul va veni cu propuneri de modificare. Din discuții nu există vreo intenție la Guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii. Mai pe românește, Guvernul nu dorește să taie pensii și salarii, Guvernul Orban dorește să respecte legislația.

Informațiile de extinderea anchetei de la Caracal sunt publice. Da este adevărat, am rugat un coleg să o primească pe doamna Melencu. Această întâlnire va avea loc vineri.

Eu personal consider că primarii în România trebuie să fie aleși în 2 tururi iar președinții de Consilii Județene să nu fie aleși direct, ci din rândul consilierilor județeni. Opinia mea mi-a făcut plăcere să v-o spun. Eu îmi doresc asta. Există mai multe inițiative discutate în Parlament, există formațiuni care își doresc acest lucru, dar știu că există și formațiuni refractare la această propunere, de exemplu PSD. E evident că Guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație sau accepta o legislație de acest tip. Am discutat aceste lucruri doar de principiu.

Ca să ne înțelegem nu e nimeni fericit cu depășirea de deficit, dar ea nu se datorează noului Guvern. Important este să existe dorința de dialog, abordare serioasă și transparentă și cu siguranță se vor căuta cele mai bune soluții cu Comisia Europeană. Comisia nu dă sancțiuni ca un polițist, e un procedeu mai complicat și mai lung. Țările care depășesc ținta intră într-o procedură care să le ajute să revină în marjă.

De exemplu, să spun peste tot că îmi doresc o nouă majoritate pro-europeană, cu partide care înțeleg nevoile românilor. O politică deschisă, modernă. Asta îmi doresc eu și pot să spun oricând că îmi doresc o astfel de majoritate. România a ajuns în coada tuturor listelor, ne-am trezit cu deficit peste 4% și marile sisteme publice profund deranjate, toate trebuie reparate. E evident nevoie de o nouă majoritate în Parlament care sprijină un guvern. Acum avem un guvern minoritar, care cu siguranță va aborda multe chestiuni dar normalitatea este o nouă majoritate. Sunt convins că multe pot fi rezolvate, de exemplu acea nefericită ordonanță prin asumarea răspunderii. Eu cred că ar fi foarte bine să mergem spre alegeri anticipate în primăvara anului viitor.

Voi avea discuții cu toți liderii politici, tot timpul am discutat. La vârful statului nu contează dacă cineva îți este sau nu antipatic. PSD a fost mereu în dezacord cu ce am propus eu sau PNL, nu contez pe ei. PSD a fost sancționat drastic de electorat.

Am primit chiar după CSAT un dosar cu informare și poze de la intervenție. Se lucrează la o clădire civilă, de locuințe și nu vreau să fac eu o informare care îi revine ministrului de Interne. Se lucrează intens.

PSD nu s-a schimbat aseară, că să nu avem cumva o impresie greșită. PSD e condus de baronii locali. S-a schimbat doar că unii au luat locul altora. După părerea mea PSD nu a înțeles nimic din înfrângerile electorale. E o totală harababură și rezistență la schimbare. PSD schimbă fețe, dar nu năravul, rămâne un partid nedemocratic, nereformat, care nu dorește să se implice pentru români.

Deficitul poate fi redus prin alocări inteligente ale resurselor. Eu am fost total împotriva tăierilor și data trecută, în 2010. Această opinie o am și acum. Nu sunt de părere că acest deficit poate fi corectat prin măsuri de acest tip. Eu nu mai sunt în campanie și vă spun că nu vor fi tăieri sau înghețări. Ele nu aduc nimic. Oamenii nu pot fi pedepsiți pentru proasta guvernare PSD.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday