Președintele Klaus Iohannis participă, începând cu ora 11:00, la ședința CSM, în cadrul căreia se alege noua conducere. La începutul ședinței, președintele a făcut câteva declarații, în care a subliniat importanța luptei anticorupție și a unei justiții independente și a transmis CSM faptul că „este necesar un echilibru chiar în interiorul CSM”, întrucât „CSM are un rol fundamental în buna funcționare a sistemului judiciar și implicit în menținerea unui echilibru în interiorul acestuia”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Rezultatul referendumului din luna mai a obligat decidenții politici să își reconsidere acțiunile. În urmă cu două zile am aniversat 28 de ani de la aniversarea Constituției, iar ieri s-a celebrat ziua luptei anticorupție. Nu am ezitat ca în tot cursul mandatului să acționez ori de câte ori s-a încercat destabilizarea sistemului de justiție. Am utilizat toate mijloacele, apelând inclusiv la expertiza Comisiei de la Veneția. Am oprit intrarea în vigoare a modificărilor nocive aduse legislației penale, m-am opus periclitării bunei funcționări a Parchetelor, am organizat o largă dezbatere pe tema situației din justiție, cu participarea reprezentanțiilor.

În vederea implementării recomandării instituțiilor europene, am inițiat consultări cu partidele politice. Totodată, adresându-mă direct fiecărei noi generații de magistrați, cu mesajul că se alătură unui corp profesional cu o misiune (…) responsabilitate, am reiterat an de an încrederea în sistemul de justiție și sprijinul meu pentru întregul corp al magistraților.

În relația cu CSM am acționat ca un susținător ferm al unei justiții independente și al continuării luptei împotriva corupției. Chiar dacă asaltul a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai curând. Acest proces propune, evident, și concursul real al CSM.

În 2015 am subliniat că instituțiile nu trebuie personalizate și identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituțiile nu aparțin conducătorilor. Astăzi cred cu tărie în ceea ce am afirmat atunci. Tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute mereu în plan secund, atunci când suntem chemați să contribuim la evoluția democratică a statului român. Instrumentele pe care CSM le are la dispoziție devin eficiente doar atunci când în spatele poziției garantului independenței justiției există un larg consens și o susținere reală a principiilor. Fără o inferiorizare a valorilor Constituției, democrația și statul nostru vor fi mereu frânate.

Într-un organism colegial, cum este și CSM, diferențele de opinie asupra temelor supuse dezbaterilor, pozițiile diametral opuse și opiniile separate cu privire la modul de soluționare a diferitelor probleme pot părea firești, însă societatea românească în general și sistemul judiciar în special așteaptă de la cei chemați să garanteze independența justiției o abordare firească, bună credință și lipsită de parteneriat.

CSM are un rol fundamental în buna funcționare a sistemului judiciar și implicit în menținerea unui echilibru în interiorul acestuia. Pentru ca acest deziderat să aibă loc, este necesar un echilibru chiar în interiorul CSM. Cred că nu surprind pe nimeni dacă spun că în acest an, atât în percepția publică, cât și în interiorul corpului profesional, unele dintre deciziile luate de CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM-ului. Activitatea Consiliului are de cele mai multe ori o componentă tehnică.

Din această perspectivă, sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare corectă și responsabilă inclusiv în comunicarea publică. O relație tensionată în CSM, ori cu magistrații sau cu alte autorități publice, aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar. O bună funcționare a CSM implică predictibilitate în luarea deciziilor, respect reciproc și atenuarea eventualelor divergențe. Numai astfel pozițiile CSM și demersurile de asigurare a independenței justiției se pot bucura de o mai mare predictibilitate în relația cu celelalte autorități.

Doamnelor și domnilor, suntem parte a marii familii europene. Societatea românească a evoluat în spiritul valorilor pe care se bazează UE, prin alinierea la cele mai înalte standarde ale UE.

Justiția este un serviciu public, aflat în slujba cetățenilor. Justiția independentă este garanția fundamentală pentru menținerea echilibrului social. Prin modul în care este înfăptuită justiția, prin aplicarea principiului că nimeni nu este mai presus de lege, se construiește sentimentul de dreptate în rândul cetățenilor.

Printr-un autentic dialog și o consultare largă, CSM are posibilitatea concretă să preia semnalele din sistemul judiciar și să le transmită celorlalte autorități.

Fac un apel să susțineți în mod efectiv implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, MCV și Greco, și fac o precizare, pentru că am văzut interpretarea mesajelor mele referitoare la aceste recomandări și opinii. Recomandările instituțiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atâta timp cât nu sunt transpuse în legislația internă.

Suntem la 30 de ani de la căderea regimului comunist, iar în aceste decenii justiția din România a făcut progrese imense. Participarea largă la referendum și rezultatul acestuia arată că, ori de câte ori se încearcă o îndepărtare de la valorile democratice, românii reacționează.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday