Președintele Klaus Iohannis îi primeşte azi, la Palatul Cotroceni, pe şefii de misiuni şi consulii generali, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Principalele declarații ale președintelui:

„Îmi face o mare plăcere să vă revăd astăzi, în Sala Unirii. Este a patra noastră întâlnire în acest format.

În anul diplomatic care s-a scurs, relațiile internaționale nu s-au ameliorat, se mențin în continuare riscurile, amenințările și provocările.

Este, pentru noi, un an extrem de important, din cel puțin două perspective. 2018 este anul Centenarului României moderne, care înseamnă nu atât analize retrospectiv istorice, cât, mai ales, proiecții de viitor. Pe de altă parte, este anul pregătitor al celei mai importante misiuni pe care România o va exercita de când a devenit stat membru al UE – președinția Consiliului Uniunii Europene. Având în vedere importanța misiunii, voi pune accent asupra modului în care eu cred că trebuie să acționăm pentru a avea o președinție de succes.

Riscurile actuale cer o implicare activă a dvs., ca reprezentanți ai diplomației române. Vă reamintesc că este necesar să acționați viguros și eficient pentru a contracara aceste evoluții și pentru a găsi soluții durabile. Pentru ca obiectivele să fie realizate, iar românii să fie mai bine protejați. Stabilitatea și predictibilitatea politicii române sunt esențiale pentru credibilitatea noastră.

În politica externă a României, nu este loc pentru experimente discutabile în nume personal, pentru amatorism, pentru gafe diplomatice. Acestea sunt foarte păguboase pentru obiectivele noastre de politică externă. Nu este loc decât pentru responsabiilitate, respectarea ordinii internaționale și pentru consens. Țin să vă asigur că voi continua să apăr aceste valori și vă încurajez să faceți la fel, pentru binele României și al românilor.

Stabilitatea și credibilitatea României în politica externă înseamnă apărarea statului de drept, a independenței justiției și a continuării combaterii corupției. Este inadmisibil ca în Anul Centenarului să facem pași înapoi. Acest lucru presupune o Românie mai puternică și mai rezilientă, un stat mai performant, în care statul de drept și democrația sunt consolidate. Cu o justiție independentă, un stat care acționează în slujba tuturor cetățenilor, capabil să le ofere prosperitate și siguranță.

Ca președinte, voi face tot ce îmi stă în puteri și în atribuții pentru realizarea acestui țel. Fundamentele politicii noastre externe rămân aceleași. Întărirea parteneriatului cu SUA, precum și creșterea rolului și efortului României în UE și respectiv în NATO. Continuarea aprofundării parteneriatului cu SUA rămâne o prioritate de prim rang. Salut angajamentul crescut al SUA pentru securitatea Europei, a flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, reconfirmat recent prin alocări bugetare sporite substanțial pentru inițiativă europeană de descurajare.

În ce privește participarea României în cadrul NATO, trebuie subliniat că participarea la Summitul de la Bruxelles a fost una de succes. Postura de apărare a NATO a fost consolidată. Principalele decizii în acest sens au vizat consolidarea statutului brigăzii multinaționale. Summitul a confirmat că Marea Neagră rămâne o regiune de interes pentru Alianță. A fost menținută politica actuală față de Rusia.

Va trebui să continuați acest efort, prin urmărirea implementării deciziilor de interes pentru noi. Dacă formatul și-a dovedit utilitatea, Summitul Inițiativei celor Trei Mări va fi crucial. Summitul va trebui să arate că inițiativa stimulează convergența reală, coeziunea in interiorul UE.

Toate celelalte linii mari de acțiune rămân valabile. Inclusiv în ce privește statutul Ierusalimului. Veți continua să acționați pentru consolidarea parteneriatelor bilaterale. Parteneriatul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova continuă să fie pe primul plan, care urmărește apropierea de UE, chiar dacă nu este deloc ușor.

Secțiune dedicată președinției României a Consiliului UE: Parcurgem un moment dificil, care impune un angajement mai puternic al statelor europene.

România este pe deplin angajată, la cel mai înalt nivel, în acest efort comun european, iar asumarea președinției este o provocare, dar, în același timp, pentru noi, o mare oportunitate.

Avem ocazia de a demonstra, pentru prima dată de la momentul aderării, cum traducem în fapte viziunea politică a țării noastre. Că avem abilitatea de a gesiona agenda Consiliului în vederea identificării pozițiilor comune. Că avem capacitatea de a reprezenta Consiliul în dialogul cu celelalte insitutții europene. Că avem capabilitatea de a facilita dialogul cu partenerii săi externi. Timp de 6 luni, interesul național al României va fi acela de a lucra pentru consolidarea UE.

În același timp, vom avea ocazia de a promova teme europene de interes pentru noi, pentru România. România a stabilit o serie de priorități pe care le va promova, în acord cu agenda Uniunii.

Cele patru axe de acțiune sunt: unu – asigurarea unei creșteri durabile pentru toate statele membre, prin intermediul unui nivel sporit de convergență, coeziune, digitalizare; doi – salvgardarea securității europene; trei – consolidarea rolului global al UE; patru – promovarea valorilor comune.

Programul va avea în prim-plan cetățeanul. De aceea, eforturile noastre se vor concentra pe dosarele legislative și nelegislative, cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.

Prin acest exercițiu, România își poate consolida statutul. Avem astfel oportunitatea de a crea o imagine pozitivă și pe termen lung, în rândul partenerilor europeni și am face bine să folosim această oportunitate, fiindcă cele pe partea negativă le-am folosit din plin.

Depinde și de modul în care vom performa la Bruxelles, dar și pe plan intern. Summitul de la Sibiu va fi o etapă importantă. Mandatul nu va fi unul simplu, ținând seamă de dosarele aflate în negociere. Fie că ne referim la viitorul cadru financiar 2021-2027 sau la retragerea Marii Britanii din Uniune.

În mai 2018 se vor desfășura alegerile pentru Parlamentul European, de asemenea. Suntem un stat solid european și un partener al SUA. Avem datoria să întărim parteneriatul transatlantic, care este crucial pentru păstrarea valorilor democratice ale comunității noastre. De aceea, vom acționa și veți acționa prin orice mijloace în acest scop.

Perioada rămasă până la sfârșitul anului este crucială. Nu este o sarcină facilă. Va trebui să dăm dovadă de o temeinică cunoaștere a dosarelor și a procedurilor. Mai presus de toate, va trebui să demonstrăm că angajamentul nostru pro-european este mai presus de toate îndoielile. Îmi doresc ca România să poată asigura o președinție eficientă. Guvernul are obligația să se asigure că exercitarea președinției va reprezenta un exercițiu din care România va câștiga în relațiile sale externe.

În capitalele statelor din afara Uniunii, veți urmări modul în care activitatea României, ca președinție, este percepută. Mențiune specială pentru reprezentanța permanentă a României la UE: Rolul acesteia va fi foarte important. Reprezentanța permanentă trebuie sprijinită de la București, cu un mandat coerent și de un ghidaj eficient. Sunt încredințat că veți face față acestei misiuni, în ciuda tuturor provocărilor.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday