Președintele Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni. Miercuri, a avut o întâlnire cu Premierul Orban, Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și Secretarul de Stat Raed Arafat.

Principalele declarații:

  • Se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare.
  • Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor e pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.
  • NU există intenția de a promova instituirea carantinei la nivel național, un așa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. NU există nicio intenție de a intra în lockdown după alegeri.
  • Abordarea de până acum s-a dovedit că dă rezultate. O vom menține în continuare. Vom continua să instituim măsuri locale, regionale. Trebuie să facem eforturi pentru că din păcate mortalitatea și gradul de ocupare al secțiilor ATI sunt încă prea ridicate.
  • Fac din nou un apel către oameni să respecte regulile de prevenție. Numai așa, fiind solidari, putem spera să obținem rezultate pe termen lung și să scădem rata infecțiilor.
  • Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă. Vor fi invitați medici, personal medical și ambasadori. Fără paradă militară, fără participarea publicului larg.

Declarațiile președintelui (live text):

Am discutat pe tema situației epidemiologice actuale. Am analizat prevederile privind carantina zonală și am solicitat INSP o analiză privind evoluția epidemiei în zonele carantinate.

Datele furnizate relevă că din 20 noiembrie, la nivel național, se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare.

Acest grafic arată evoluția de la începutul pandemiei. Se vede foarte clar cum de câteva zile bune am ajuns pe un palier iar tendința este linia roșie, de scădere.

Sunt date concrete, care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte, că populația le-a respectat.

E doar un început! Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor e pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.

De ce e nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult se impun măsuri suplimentare. Ele se regăsesc în conceptul de carantinare zonală care reduce mobilitatea. Locuitorii se întâlnesc mai rar și inhibă răspândirea virusului.

Dau exemple din Cluj, Sălaj, Sibiu și Mureș. Se vede pe grafic că din momentul carantinării localității la început creșterea încetinește iar după începe să scadă rata. Se vede chiar o scădere accentuată.

Pentru a fi mai eficienți și pentru a putea controla epidemia pe baza acestor date INSP a actalizat procedura de evaluare a riscului, în vederea instituirii carantinării zonale, dar și de ridicare a acesteia.

În acest context de carantină, lockdown, două noțiuni foarte vehiculate de redacții, vreau să fie foarte clar. NU există intenția de a promova instituirea carantinei la nivel național, un așa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. NU există nicio intenție de a intra în lockdown după alegeri. Repet fiindcă sunt politicieni care încearcă să se promoveze cu știri senzaționale, să ne spună ce s-ar putea întâmpla. Lockdown-ul nu se întâmplă.

Abordarea de până acum s-a dovedit că dă rezultate. O vom menține în continuare. Vom continua să instiuim măsuri locale, regionale. Trebuie să facem eforturi pentru că din păcate mortalitatea și gradul de ocupare al secțiilor ATI sunt încă prea ridicate.

Medicii, întregul personal de suport, angrenați în bătălie depun eforturi uriașe. Fac din nou un apel către oameni să respecte regulile de prevenție. Numai așa, fiind solidari, putem spera să obținem rezultate pe termen lung și să scădem rata infecțiilor.

Vreau să mă refer și la alt subiect: celebrarea zilei naționale. Anul acesta vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri făcând noi sacrificiul de a renunța la bucuria participării împreună la manifestările tradiționale.

Vom fi împreună în spirit ca o națiune puternică! Din acest motiv am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie extrem de restrânsă. Vor fi invitați medici, personal medical și ambasadori. Fără paradă militară, fără participarea publicului larg.

Recomandarea experților e de a renunța la orice fel de reuniuni, sunt recomandări pe care vă îndemn să le respectăm inclusiv pe 1 Decembrie.

Întrebări și răspunsuri:

Considerați că e normal să fți parte activă din bătălia electorală pentru Parlament?

Mă simt chemat să am opinii în chestiuni care privesc viața românilor. Președintele României poate avea opinii. Voi face evaluări și referiri care au o relevanță pentru români. Sunt convins că PSD s-a supărat că am fost franc. 

Vă veți vaccina public, pentru a da încredere?

Dacă se crede că asta ar ajuta, da, cu plăcere, cum să nu? Eu sunt pentru vaccinare. 

Site-ul recorder a dezvăluit povestea unui inginer care a ajuns director în urma unui concurs. Când PNL a venit la conducere a fost presat să demisioneze. După reportaj s-a lansat și o petiție, unde inginerul vă arăta că 18 directori au fost schimbați cu membrii PNL. Petiția a fost trimisă mai departe.

Nu cunosc această speță dar mă informez după ședință.

Aveți un departament care monitorizează ce se întâmplă intern. Ce puteți face?

După ce mă documentez pot să vă răspund.

Au apărut imagini din spitale care par depășite de situație. Când și dacă are de gând statul român ca pacienții să ajungă în străinătate?

Statul român face mereu demersuri pentru a crește numărul de paturi și la UPU și la ATI. Poate vă amintiți că am spus că numărul de paturi ATI s-a dublat. Nu a fost de la sine, ci prin foarte mult efort public și privat. Multe locuri s-au creat cu ajutorul ONG-ului, al persoanelor care au donat bani sau obiecte. Imaginile la care vă referiți, am avut curiozitatea și am întrebat, aceste imagini mi s-a relatat că au fost din zona de primire din filtru. Dar e foarte adevărat că suntem la limită, dar permanent vrem să fim puțin înaintea pandemiei.

Am văzut că rata de infectare se menține totuși la un număr destul de mare. Asta, deși totuși nu se fac prea multe teste. De exemplu, în urmă cu două zile s-au raportat aproximativ 10 mii de testări. De ce nu putem crește capacitatea?

Capacitatea e destul de mare. Teoretic am putea prelucra 50 de mii de teste. La noi, persoanele nu se testează în masă fiindcă procedurile nu sunt posibile. La noi testările și persoanele care cer să fie testate sunt cele din comunicate.

A trecut peste o lună de când capitala e în scenariul roșu. E o dublare a numărului de cazuri dar și a ratei de infectare. De ce nu se carantinează capitala? Se pot lua măsuri mai dure?

Decizia de carantinare nu e ușoară, fiindcă impactează asupra vieții fiecărui locuitor. Exact din acest motiv acum câteva vreme s-a solicitat o metodologie foarte clară. Ea este practic un sistem de puncte, se acordă un punctaj pentru tot felul de criterii. În final se face o sumă. Carantinarea se poate considera local când punctajul devine foarte mare. Am întrebat unde stăm, pentru București încă nu s-a ajuns la acel număr de puncte. Acum nu se discută despre carantinare.

Ministerul Finanțelor a anunțat că a plătit avansul pentru vaccin. Câte doze vor ajunge în primă fază și cât la sută din necesar reprezintă acestea?

Nu există încă un vaccin agreat la nivel european, când va exista va fi livrat în acord cu contractul prealabil. UE a întocmit contracte cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de ser. Împărțirea dozelor se face proporțional cu populația. În măsura în care va veni primul vaccin, a doua tranșă, a treia, UE se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă. Primul set va ajunge la începutul anului viitor.

Ieri ați avut o întâlnire politică cu lideri PNL. Potrivit unor surse le-ați transmis că nu vor exista restricții noi. Care e raționamentul? E foarte important ca cetățenii să știe cum își pot petrece sărbătorile.

Nu obișnuiesc să povestesc ce s-a povestit. Cred că e legitimă curiozitatea. În acest moment NU există intenția de a declara starea de urgență sau a instiuirii carantinei generale. După cum vedem măsurile acum în vigoare au dus la o reducere a creșterii numărului de inefcții. Se poate constata o ușoară descreștere chiar. Experții sunt de părere că nu e nevoie de noi restricții. Pe de altă parte trebuie să fim foarte precauți. Nu se vor lua înapoi restricțiile fiindcă numărul de infectări e în continuare foarte mare, în palierul de 8-9 mii de cazuri. Nu putem să vorbim acum de o relaxare. Știu că toată lumea vrea să intrăm în sărbători ca de obicei dar e puțin probabil ca numărul de infectări să scadă atât de mult ca să putem face asta. Trebuie să repet ce-am mai spus. Evoluția se analizează de specialiști, în special de cei de la INSP, zilnic. Cel puțin o dată pe săptămână se emit recomandări. Chiar dacă acum avem motive de optimism moderat, nu e momentul să discutăm despre relaxări generalizate. Sunt localități unde se va impune carantinarea sau se va prelungi pentru a reduce noile infectări. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday