Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu Legea privind Codul administrativ al României, se arată într-un comunicat al Președinției. 

Printre motivele de neconstituționalitate invocate, este menționat faptul că legea a fost dezbătută și adoptată cu depășirea termenului constituțional de 60 de zile stabilit pentru prima Cameră sesizată, care a fost Senatul. 

Potrivit art. 75 alin. (2) din Constituție: „Prima Cameră sesizată se pronunță în termen de 45 de zile. Pentru coduri și alte legi de complexitate deosebită, termenul este de 60 de zile. În cazul depășirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate”. Astfel, Constituția instituie o prezumție absolută, în virtutea căreia o inițiativă legislativă – chiar dacă nu a fost adoptată de o Cameră – se consideră adoptată prin simpla trecere a timpului. Prezumția se bazează pe o presupusă acceptare tacită a propunerii legislative și pe lipsa obiecțiilor primei Camere sesizate.”, conform comunicatului.

Reamintim, Camera Deputaților în calitate de for decizional a adoptat, la începutul acestei luni, proiectul, cu 175 de voturi ,,pentru”, 33 ,,împotrivă” și 55 de abțineri. 

Cea mai controversată prevedere este cea care acordă pensii speciale aleșilor locali, dar și privilegii pentru parlamentari (articolul 248): ,,Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”.

Între  prevederile incluse în proiect legislativ se regăsește și eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, și montarea plăcuţele bilingve.

Alte încălcări enumerate de Administrația Prezindețială în adoptarea actului normativ:

În cazul Legii privind Codul administrativ al României niciuna dintre cele două condiții nu a fost îndeplinită, întrucât:

1. sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților nu a fost constituțional întrunită;

2. legea criticată a fost înscrisă pe o ordine de zi viciată în ansamblul său prin încălcarea prevederilor art. 66 din Constituție.

De asemenea, conform sesizării, a fost încălcat principiul bicameralismului și art. 141 din Legea fundamentală, întrucât Parlamentul nu a solicitat avizului Consiliului Economic și Social.

Comunicatul integral aici. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday