Președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei de la Veneția să analizeze și să emită o opinie cu privire la legile justiției, pe motiv că, „dacă acestea intră în vigoare în forma adoptată de către Parlament, vor avea un impact negativ asupra independenței și a funcționării sistemului judiciar din România, implicit asupra statului de drept.”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

„Cele trei legi adoptate de Parlament prezintă multiple deficiențe, iar conținutul lor poate și trebuie să fie îmbunătățit substanțial.

Modificările aduse celor trei legi afectează independența magistraților, prin introducerea unor prevederi criticabile. De exemplu, controlul asupra tuturor soluțiilor date de procurori de către procurorul ierarhic superior se extinde și asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate.”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat faptul că „este creată o secție specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați (judecători și procurori deopotrivă), ceea ce este de natură să afecteze independența activității magistraților.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday