În total, este vorba despre 1,3 milioane de tone de apă contaminată, destul pentru a umple 500 de bazine olimpice de înot. Până la începerea eliberării efective a apei radioactive, sunt necesari până la doi ani de pregătiri. Guvernul estimează că “va dura decenii” până când întreaga cantitate de apă va putea fi deversată complet.

Inițial, aceasta trebuie filtrată, apoi diluată în apă de mare și alte substanțe, iar abia după aceea poate fi aruncată în ocean. Chiar și după un asemenea proces lung, unii biologi cred că va fi afectată biodiversitatea din regiune, pe o suprafață foarte mare. Pescarii se plâng că nu vor mai putea pescui în aceste ape, în următorii ani. De altfel, aceștia au fost printre cei mai mari critici ai acestei decizii.

Ministrul Mediului spunea încă din 2019 că apa radioactivă ar trebui aruncată în Oceanul Pacific, deoarece nu mai poate fi depozitată. Declarația a stârnit la vremea respectivă un val de reacții negative din partea statelor vecine, iar acum este de așteptat ca întreaga comunitate internațională să reacționeze similar. 

Experții cred că decizia are potențialul de a deteriora puternic relațiile Japoniei cu Coreea de Sud. Totodată, China și Taiwan au s-au declarat “profund îngrijorate” de anunțul guvernului nipon. Totuși, SUA au anunțat deja că susțin Japonia în acest demers, deoarece “a promis și a arătat transparență”.

Centrala nucleară a fost distrusă de mai multe explozii în 2011, produse după un cutremur puternic urmat de un tsunami.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday