Potrivit ministrului japonez al Industriei, statul va pune la vânzare inițial doar 666 de mii de kilolitri de petrol (4,2 milioane de barili), care pot să acopere însă cererea doar pe două zile. Stocul de urgență al Japoniei este alcătuit din circa 490 de milioane de barili, conform Reuters.

Premierul a explicat faptul că, în baza legislației țării, rezervele statului pot fi folosite numai în situația în care există riscul de întrerupere a alimentării: Acționăm cu SUA pentru a stabiliza bursa petrolului, motiv pentru care am decis să vindem din stocul de siguranță, într-un mod în care să ne respectăm și legislația”. Prim-ministrul a mai spus că țara sa va încerca să convingă țările producătoare să scadă prețurile.

SUA au anunțat deja că eliberează o cantitate de 50 de milioane de barili, necesarul pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce India s-a angajat să pună pe piață cinci milioane de barili, iar Marea Britanie 1,5 milioane.

Efortul comun al celor șase națiuni are ca scop scăderea cotațiilor internaționale ale combustibilului, după ce Rusia și OPEC au refuzat creșterea producției, care ar fi avut același efect de ieftinire. 

În replică la acțiunea statelor coordonate de SUA, OPEC a sugerat că va reduce și mai mult producția, ceea ce ar contracara efortul comun al marilor națiuni consumatoare. Cotația țițeiului Brent cu livrare în ianuarie se situează în jurul valorii de 82 de dolari pe baril, în creștere față de ieri.

Surse: Reuters, Bloomberg

Sursa foto: Sean Pavone / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday