Dezvoltată de Astroscale, o companie japonezo-britanică, misiunea va fi lansată mâine din Kazahstan și este, deocamdată, una demonstrativă, de test. Elsa-d, o navă de 175 de kilograme va face o demonstrație pe un “client” de 17 kilograme, pe care îl va urmări și îl va împinge în atmosferă. Cei doi satelieți vor fi lansați în spațiu de o rachetă Soyuz și, odată aflați pe orbită, se vor separa pentru a se juca “de-a șoarecele și pisica”. Servicerul își va folosi senzorii pentru a găsi și urmări clientul, prinzându-l, prin folosirea unei plăci de atracție magnetică, înainte de a elibera apoi “șoarecele” pentru un alt experiment de captură.
Sarcina va deveni din ce în ce mai complexă, cea mai dificilă întâlnire necesitând ca agentul de asistență să apuce clientul pe măsură ce se prăbușește. În cele din urmă, cei doi vor fi programați să iasă de pe orbită pentru a arde în atmosferă.
În următorul deceniu, sunt programate lansări pentru peste 10 mii de sateliți, care vor trebui mai devreme sau mai târziu “curățați” de pe orbita Pământului, pentru că altfel aceasta ar deveni prea aglomerată. Îndepărtarea deșeurilor spațiale este cheia durabilității spațiului, fără de care noii sateliți riscă coliziuni cu cei vechi. Agenția Spațială Europeană estimează că 3.600 de sateliți funcționali sunt pe orbită, iar peste 28 de mii de bucăți de resturi sunt urmărite de Rețeaua SUA de Supraveghere Spațială.
Surse alternative: The Guardian, BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.