Vicepremierul Italiei, Luigi Di Maio, a anunțat că Italia nu va ratifica Acordul de liber schimb cu Canada, ceea ce pune în pericol cel mai mare acord comercial al UE de ani de zile, conform Reuters.

„Curând CETA (the Comprehensive Economic and Trade Agreement) va ajunge în parlament și această majoritate îl va respinge și nu îl va ratifica”, a spus Di Maio la o reuniune la Roma a asociației fermierilor.

„Dacă un oficial italian … continuă să apere tratate precum CETA,  va fi îndepărtat “, a adăugat Di Maio, care conduce mișcarea 5 Stars-Movement.

Acordul CETA, primul acord comercial important pe care Uniunea Europeană l-a semnat de la încheierea unui acord cu Coreea de Sud în 2015, trebuie să fie aprobat de toate cele 28 de state membre ale UE pentru a intra în vigoare.

Noul guvernul italian, care a fost instalat pe 1 iunie, s-a angajat să protejeze ferm denumirile de origine şi indicaţiile geografice ale produselor italiene. Ministrul Agriculturii, Gian Marco Centinaio, din Liga, a atacat CETA într-un interviu acordat luna trecută.

Din cele 28 de țări ale Uniunii Europene, Italia are cele mai multe produse alimentare cu etichete cu denumire de origine protejată și cu indicații geografice protejate.

Tratatul CETA a intrat în vigoare cu titlu provizoriu în septembrie 2017, eliminând tarifele pentru un număr mare de mărfuri și lărgind accesul la carnea de vită canadiană în Europa și la brânzeturile și vinurile europene în Canada.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday