Conform presei israeliene, poliția a folosit software-ul Pegasus, dezvoltat de NSO Group, pentru a obține acces la telefoanele unor personalități publice israeliene, fără a avea mandat sau alte autorizări în acest sens. Astfel, potrivit informațiilor preliminare, polițiștii s-au folosit de Pegasus pentru a extrage mesaje, fotografii și e-mailuri, dar și să înregistreze apeluri și să activeze microfoanele și camerele video ale telefoanelor. 

“Acest instrument (Pegasus) și alte instrumente similare sunt importante în lupta împotriva terorismului și a criminalității severe. Cu toate acestea, ele nu au fost destinate folosirii în campanii de spionaj care vizează publicul sau oficialii israelieni, motiv pentru care trebuie să înțelegem exact ce s-a întâmplat”, a declarat prim-ministrul Bennett. Acesta a adăugat că procuratura tratează cazul cu maximă seriozitate această problemă și “nu va lăsa publicul fără răspunsuri”.

Ministrul Securității Publice, Omer Barlev, a anunțat că o comisie de anchetă va fi alcătuită și va fi condusă de un judecător ieșit la pensie, având puterea de a realiza orice interogatoriile necesare și de a confisca documente în acest sens.

Lista victimelor cuprinde, printre altele: 

  • Oficiali în cadrul ministerelor transporturilor, finanțelor și justiției;
  • Organizatorii unor proteste;
  • Primari;
  • Martori în dosare;
  • Fiul fostului premier Netanyahu;
  • Directorii unor companii de telecomunicații;
  • Directorii agențiilor de presă și numeroși jurnaliști;
  • Purtători de cuvânt ai anumitor instituții.

Reprezentanții NSO Group au susținut că, odată ce software-ul este vândut, nu îl mai pot opera. De asemenea, într-o declarație anterioară, aceștia au spus că programul nu poate fi folosit pentru a urmări cetățenii israelieni. Compania a refuzat însă să comenteze acuzațiile aduse poliției. 

Grupul s-a confruntat recent cu acuzații pe scară largă conform cărora produsul a fost vândut și utilizat abuziv de guverne din întreaga lume. În 2019, Facebook a dat în judecată firma, acuzând-o că a atacat informatic și a accesat telefoanele unor utilizatori WhatsApp, printre care jurnaliști, activiști, diplomați. În SUA, NSO Group a fost inclusă de autorități pe lista neagră pentru că “acţionează contrar politicii externe și intereselor de securitate națională ale țării”.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday