Curtea Supremă și-a motivat decizia prin faptul că se teme că programul, impus temporar ca măsură de urgență, va deveni treptat o măsură permanentă. Guvernul are termen până pe 14 martie să pună capăt supravegherii nerestricționate și să o limiteze doar la persoanele care refuză ancheta epidemiologică.

“Cred că aceasta este o crimă împotriva sănătății cetățenilor israelieni”, a declarat ministrul adjunct al sănătății, Yoav Kisch, pe Twitter, după verdictul Curții Supreme.

Măsura a fost contestată în instanță de grupurile pentru respectarea drepturilor încă de la începutul implementării sale, iar unii parlamentari israelieni și-au exprimat dubiile privind eficacitatea unei asemenea metode de urmărire a contactelor. ”Sperăm că această decizie va duce la sistarea și schimbarea direcției de pe această pantă alunecoasă a folosirii unor mijloace extreme și nedemocratice în lupta împotriva pandemiei”, a anunțat într-un comunicat Asociația pentru Drepturile Civile din Israel, una dintre grupurile care s-au adresat instanței.

Tehnologia de supraveghere a agenției antiterorism Shin Bet a fost folosită pentru a compara locațiile persoanelor infectate, obținute prin intermediul telefoanelor mobile, cu cele ale altor telefoane aflate în apropiere pentru a stabili cu cine au intrat în contact. Potrivit Ministerului Informației, în decembrie, doar 7% din cazuri au fost depistate prin această tehnologie, iar restul au fost identificate de anchetatorii din cadrul Ministerului Sănătății, însă oficialii susțin că a ajutat la salvarea multor vieți. 

Tehnologia a mai fost folosită anterior pentru urmărirea unor militanți palestinieni suspectați de activități teroriste.

Sursa: Reuters

Sursa: Beth Macdonald//Unsplash.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday