Klaus Iohannis a promulgat Legea “Autostrada Unirii”, într-o ceremonie publică organizată la Palatul Cotroceni. Cu această ocazie, Președintele a avertizat Guvernul că „în bugetul de anul viitor trebuie să existe fonduri pentru Autostrada Unirii”.

Legea privind realizarea Auostrăzii Unirii, Iaşi – Târgu Mureş, a fost adoptată pe 7 noiembrie de plenul Camerei Deputaţilor. Autostrada ar urma să fie construită din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.

Oamenii așteaptă să circule spre Europa pe această autostradă. Acest drum de mare viteză ar contribui la reducerea decalajului între regiuni. Autostrada e direct legată de creșterea investițiilor și a exporturilor”, a mai spus Iohannis.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Mulțumesc pentru susținere! Doamnelor și domnilor parlamentari, domnilor primari, bine ați venit la Cotroceni. Două zile ne despart de marea sărbătoare a românilor, împlinirea unui secol.

În ajunul Centenarului am semnat legea Autostrăzii Unirii, un drum de mare viteză care să traverseze Carpații și să lege două provincii istorice Moldova și Transilvania.

Ceremonia e în sala Unirii, încărcată de simboluri, pentru a transmite un mesaj clar. La 100 de ani guvernanții au obligația de a face unirea reală.

Vă mulțumesc că ați acceptat invitația mea. Ați făcut ca acest proiect să devină astăzi lege. Mulțumesc presei pentru că a transformat dezbaterea într-un subiect. A existat o presiune publică foarte puternică venită în primul rând din exasperare.

Absența proiectelor mari de infrastructură a avut efecte negative. Deși regiunea Moldovei are resurse umane de calitate se confruntă cu migrația forței de muncă. Moldova e singura mare regiune istorică fără o autostradă deși proiectul e pe agendă de 11 ani.

Este de neconceput că problema nu și-a găsit soluționare. Prin indolență și amatorismul politicienilor chestiunea s-a transformat în chestiune de securitate națională. E trist că a fost nevoie de o lege ca guvernanții să fie obligați să facă pași concreți.

Nu ar fi trebuit să fie nevoie de legiferare, Guvernul deține toate pârghiile și resursele. Faptul că legiuitorul a intervenit arată pasivitatea tuturor Guvernelor și a celui actual. Factorii politici ar fi trebuit să dea dovadă de viziune, ca în anul centenarului să putem circula deja pe Autostrada Unirii nu abia să discutăm de proceduri.

Românii nu au vrut un lucru imposibil de realizat, au o dorință legitimă de bun simț. O autostradă de 300 de kilometri. În definitiv legea e expresia voinței legitime a cetățenilor. Politicienii trebuie să livreze ceea ce au promis ca românii să trăiască mai bine în țara lor.

E un moment foarte potrivit să reflectăm serios la modul în care ne dorim să arate România viitoare. Suntem de acord că o țară fără autostrăzi e o Românie condamnată la subdezvoltare.

Oamenii așteaptă să circule spre Europa pe această autostradă. Acest drum de mare viteză ar contribui la reducerea decalajului între regiuni. Autostrada e direct legată de creșterea investițiilor și a exporturilor.

Până nu va exista autostrada, nu vom avea prosperitate în această importanță regiune, Moldova. În același timp acest proiect are o importanță strategică, contribuind la demersurile de integrare europeană a Republicii Moldova.

Guvernul are responsabilitate legală să acționeze. Avertizez guvernul că în bugetul de anul viitor trebuie să existe fonduri pentru autostrada unirii.

Mai mult există sprijinul Comisiei Europene, a societății, a experților. Voi urmări cu atenție demersurile Guvernului. Este un proiect prioritar pentru milioane de români.

Găsesc potrivite cuvintele lui Brătianu: ,,Cei mai mulți își închipuie că politica e un fel de distracție cu foloase și onori. E ceva grav de tot. Ai în mâna ta viață și viitorul țării tale”.

Dacă generația care a făcut posibilă marea Unire a reușit să găsească consens, mă aștept ca actuala să realizeze că are datoria de a dezvolta România. O viziune care trebuie să fie în spiritul valorilor europene, a democrației. Marile lucrări publice trebuie să ocupe un loc central.

Vă mulțumesc pentru că ați fost prezenți și întrucât se apropie ziua națională, vă spun de pe acum la mulți ani dragi români, la mulți ani România!

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday