Un inginer de software a declarat pentru BBC că a instalat astfel de sisteme în secții de poliție din provincie și a arătat cinci fotografii cu deținuți uiguri, pe care a fost testat sistemul de recunoaștere a emoțiilor. Inginerul, care a fost de acord să vorbească cu reporterii BBC doar sub condiția anonimatului, a afirmat că “Guvernul chinez folosește uigurii ca subiecți pentru testare în diverse experimente, exact ca pe niște șoareci folosiți în laboratoare ”. 

Conform acestuia, subiecții erau mobilizați în “scaune de siguranță”, având mâinile și picioarele prinse într-un metal, iar camera de detectare a emoțiilor era instalată la trei metri distanță. Sistemul este similar cu cel al detectorului de minciuni, dar are o tehnologie mult mai avansată. Inteligența Artificială este instruită să detecteze și să analizeze pe minut schimbările faciale și porii pielii, iar apoi software-ul creează o diagramă, unde segmentul de culoare roșie reprezintă o stare negativă sau anxioasă. 

Ambasada Chinei în Londra nu a răspuns direct acuzațiilor, dar susține că “Drepturile politice, economice și sociale, precum și libertatea credinței religioase în toate grupurile etnice din Xinjiang sunt complet garantate ”. 

În Xinjiang locuiesc, în prezent, 12 milioane de uiguri, majoritatea dintre ei musulmani. Cetățenii din această provincie sunt supravegheați constant. Zona este cunoscută și pentru controversatele “centre de reeducare”, numite tabere de detenție de înaltă securitate de activiștii pentru drepturile umane, unde se estimează că mai mult de un milion de oameni au fost captivi. Beijingul a insistat mereu asupra faptului că supravegherea este necesară în regiune, deoarece, spun ei, separatiștii care vor să își întemeieze propriul stat au ucis sute de oameni în atacuri teroriste. 

Uigurii sunt o populație vorbitoare de limba turcă din vestul Chinei, iar etnia este mai apropiată cultural de Asia Centrală. Uigurii sunt majoritar musulmani suniți. Există tendințe separatiste în rândul uigurilor, care s-au soldat uneori cu violențe în cadrul unor proteste de masă și chiar cu un atac terorist în 2014 care a ucis 31 de persoane. Beijingul a răspuns în forță, instalând un sistem amplu de supraveghere și centre de detenție în regiunea Xinjiang.

Sursă: BBC

Foto: Piyamas Dulmunsumphun | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday