Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu și Tudorel Toader au avut o întrevedere la Parlament. După întâlnire, ministrul Justiției a spus că s-au întâlnit pentru a-i informa pe liderii coaliției despre discuțiile pe care le-a avut la Strasbourg.

Ministrul Justiției a mai spus că nu a discutat cu aceștia despre OUG privind amnistia și grațierea, adăugând că nu a existat și nu există la Ministerul Justiției un astfel de proiect.

Declarații Tudorel Toader: 

Ne-am întâlnit pentru a-i informa, cum este și normal, despre discuțiile pe care le-am avut la Strasbourg. Sunt convins că dânșii știau mare parte din discuții. Distinct de partea comună cu doamna premier, am avut o întrevedere cu membrii Comisiei de la Veneția. Ea își desfășoară activitate la Veneția, dar sediul este la Strasbourg. Era firesc să îi informez cu discuțiile de acolo.

Știți că avem avizul preliminar al Comisiei, că acum se definitivează. Mai știți că în raportul preliminar sunt anumite recomandări, în raport cu Legile Justiției. Eu am convenit cu cei de la Comisia de la Veneția anumite soluții legislative și am comunicat liderilor alianței ceea ce am stabilit. Cam aceasta a fost discuția de la Comisie, cam aceasta a discuția cu liderii Alianței.

Sunt propunerile cu care m-am dus eu, nu mi le-au dat dânșii. Amnistia și grațierea e un alt subiect. Eu vă spun că am vorbit despre ce am vorbit cu membrii Comisiei de la Veneția. Eu înțeleg să provocați prin întrebări, sperând că voi răspunde.

Cred că n-ați uitat răspunsul pe care l-am tot dat. La Ministerul Justiției nu există un astfel de proiect. Astăzi am vorbit numai ceea ce am spus.

Cu referire la protocoale, ministrul Justiției a declarat: Acolo spuneam altceva. Guvernul nu se poate substitui Parlamentului. În Parlament există un proiect de lege privind OUG 6. Astăzi, Guvernul nu se poate substitui Parlamentului, când există un proiect în Parlament.
CCR nu verifică decât constituționalitatea. Protocolul nu e nici lege, nici OUG, deci nu poate fi sesizată cu așa ceva”.

În legătură cu Legea CSM: Eu sunt membru al Guvernului. Sesizarea este foarte cuprinzătoare și, după părerea mea, bine argumentată. Din 2013, conform legii, completele de 5 se formează în mod aleatoriu, din 2014, tragem la sorți numai 4 și vicepreședinții vor fi președinții acelor complete. A venit o decizie a CCR care reia același lucru și după decizia Curții colegiul dă o hotărâre și spune că rămâne cum am hotărât noi.

Dacă noi am fi avut convingerea că nu intră în competența Curții, nu am fi sesizat-o. Este un conflict prin care puterea judecătorească a amânat intrarea în vigoare a unei legi. Judecătorul nu poate să amâne intrarea în vigoare a unei legi.

Revenind la subiectul raportului preliminar al Comisiei de la Veneția, Toader a spus: Vom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se poate prelua. Nu vă voi spune ce vom prelua.

Recomandarea privind rolul președintelui? Vă vom răspunde când vom publica draftul.
Pentru mine ar fi incomod să întreb, mă remaniați, nu mă remaniați.

Tudorel Toader a anunțat miercuri o posibilă ordonanţă de urgenţă pe Legile Justiției: Acolo unde putem veni cu modificări de natură să preia recomandările Comisiei de la Veneția, o vom face.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday