Institutul Național de Statistică anunță că, în anul școlar 2020-2021, numărul total al elevilor și studenților a fost de 3.494.600 elevi și studenți. Scăderea vine în principal din învățământul primar și gimnazial (-33 de mii) și antepreșcolar și preșcolar (-26 de mii).

Declinul total este diminuat cu ajutorul unor creșteri ale înscrierilor în învățământul profesional (+9.000 de elevi), liceal (+2.400 de elevi) și cel superior (+17.200 de studenți).

În anul școlar care tocmai s-a încheiat, aproape jumătate din populația școlară s-a regăsit în învățământul primar și gimnazial (45,5%), iar o treime în cel liceal (17,8%) și cel preșcolar (15%).

În ceea ce privește categoria de vârstă 15 – 18 ani, ponderea celor aflați încă în școală este de 78%, în vreme ce aproximativ 73% dintre tinerii cu vârste între 19 și 23 de ani aflați în țară urmează o formă de învățământ (liceal, post-liceal, școli profesionale, de maiștri sau facultate). 

De asemenea, 52% dintre absolvenții de liceu au terminat un profil teoretic, 39% un profil tehnologic, iar 9% din totalul absolvenților au urmat cursurile liceelor din filiera vocațională. În învățământul superior, numărul absolvenților cu diplomă a fost de 130 de mii de studenți, dintre care 26,4% au terminat facultăți cu profil de afaceri, administrație și drept, iar 17,3% au urmat cursurile unei facultăți de inginerie, prelucrare și construcții. 

Personalul didactic din cadrul sistemului educaţional însumează aproape 236 de mii de persoane. Astfel, raportul mediu dintre populația școlară și numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi/studenți la un cadru didactic.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday