Potrivit INS, percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii activității în lunile august-octombrie arată o creștere a activității în comerțul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii, dar și o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a a echipamentelor electrice se estimează cea mai mare creștere (sold conjunctural* +20%), urmată de activitățile de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +16%). Nu se estimează schimbări importante la numărul de salariați, dar anticipează o creștere a prețurilor.

În activitatea de construcții, dar și în cea de comerț cu amănuntul, se estimează creșteri, atât ca activitate, cât și pentru numărul de salariați (creștere moderată) și prețuri.

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, iar conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creștere moderată.

*Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday