Inflația în Zona Euro trece de 10% în septembrie și stabilește un nou record, influențată de creșterea prețurilor la electricitate și la gaze naturale.

Conform unei estimări a Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, prețurile de consum în cele 19 state care folosesc moneda europeană au crescut la +10,1% în septembrie, cea mai mare valoare înregistrată până acum.

În august, indicatorul era calculat la +9,1%, iar în septembrie 2021 la 3,4%. Washington Post scrie că evoluția inflației semnalează o recesiune de iarnă, întrucât prețurile mari afectează puterea de cumpărare a consumatorilor europeni. Principalul factor care a contribuit la nivelul record atins de prețurile de consum din Zona Euro a fost creșterea tarifului la energie (+40,8% comparativ cu anul trecut), urmată de prețurile alimentelor și tutunului care s-au majorat cu +11,8%.

Săptămâna aceasta, și biroul german de statistică anunțat o inflație de 10% în septembrie în cea mai puternică economie a Uniunii Europene, în condițiile în care banca centrală a prezis că economia va intra în recesiune anul viitor.

The Washington Post amintește că inflația a fost alimentată și de reducerile constante ale exporturilor de gaze naturale rusești către țările europene și blocajele lanțurilor de aprovizionare cu materii prime, pe măsură ce economia globală se zbate să-și revină după pandemia de coronavirus.

Reducerea cantității de gaze naturale exportate de Rusia a contribuit la creșterea prețurilor în Europa, până într-un punct în care companiile mari consumatoare de energie, precum cele producătoare de îngrășăminte și de oțel, transmit că unele bunuri fabricate nu mai produc profit. 

Între timp, facturile mari la utilități, alimente și combustibili lasă consumatorii cu mai puțini bani de cheltuit. Publicația americană mai scrie că acest lucru este principalul motiv pentru care economiștii prevăd o recesiune sau o scăderea gravă și de lungă durată a activității economice pentru sfârșitul anului în curs și primele luni din 2023.

Sursa: Eurostat, The Washington Post

Folosim cookies