Includerea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată, luni, după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc în perioada 24 iunie – 4 iulie, la Manama, în Bahrain. Asta, după ce guvernul României a cerut acest lucru până la finalizarea procesului cu Gabriel Resources. Dosarul este trimis înapoi României pentru informații adiționale și trebuie retrimis UNESCO în termen de maximum trei ani. Dacă această perioadă expiră, dosarul trebuie propus ca o nouă candidatură.

 ”Interesele unor corporații și ale unei clase politice vândute încă de acum 20 de ani au fost mai importante decât interesul național. Amânarea votului pe motivul procesului de arbitraj înseamnă mulți, mulți ani de zile, șansele salvării Roșei scăzând cu fiecare zi care trece. Este cel mai rușinos moment al României de când este membră UNESCO”, a scris senatorul USR Vlad Alexandrescu pe pagina de facebook.

Postarea integrală a senatorului USR:

 ”ROȘIA MONTANĂ NU A INTRAT ÎN LISTA UNESCO! Guvernul, prin această mișelie, a trădat interesele României.

Toate șansele erau de partea noastră. ICOMOS dăduse o recomandare de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, toate statele aveau de gând să voteze pentru includere, nimeni neavând nimic de obiectat în acest sens. Nimeni, în afară de… România.

Ce a făcut guvernul a fost să trimită pe secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Răzvan Rab, pentru a negocia o amânare a votului pe Roșia Montană. Ce a făcut acesta a fost să le spună membrilor comitetului că guvernul român dorește amânarea votului pentru că România ar putea pierde 4 miliade dolari în procesul de arbitraj contra RMGC (o minciună repetată obsesiv în ultimele luni). Discuții purtate pe holuri, în pauze, departe de urechile delegației Parlamentului României. Oare de ce?

Planul lor a reușit, din păcate. Interesele unor corporații și ale unei clase politice vândute încă de acum 20 de ani au fost mai importante decât interesul național. Amânarea votului pe motivul procesului de arbitraj înseamnă mulți, mulți ani de zile, șansele salvării Roșei scăzând cu fiecare zi care trece.

Este cel mai rușinos moment al României de când este membră UNESCO. Toate celelalte state ale lumii duc o negociere acerbă în aceste zile astfel încât monumentele lor să fie incluse în Lista UNESCO, iar fiecare reușită este întâmpinată cu aplauze și urale.

În opoziție cu lumea civilizată, se află România. Singurul stat care a militat pentru ca monumentul său să NU intre în această listă. Un stat acaparat de o gașcă de ticăloși care nu dau doi bani pe importanța patrimoniului. Tot ce vor e să ne lase naibii în pace UNESCO cu ideile lor, să facem un crater peste Roșia Montană ca să își poate umple ei buzunarele. Normal că și restul statelor știu acest lucru, nu toți sunt la fel de “profesioniști” precum guvernul nostru.

Și așa vom fi cunoscuți de acum înainte, cei care își vând patrimoniul pentru bunăstarea politicienilor lor.

Ceea ce ați săvârșit voi aici, membri și reprezentanți ai Guvernului, se numește trădare. Ați acționat astfel încât patrimoniul nostru să fie redus la un crater în viitorul apropiat. Iar asta nu va rămâne fără consecințe, vă promit!

Din fericire, prin faptul că aici, în Bahrain, am fost prezent și că am putut lucra cu oameni care m-au ajutat din toate părțile României și cu experți internaționali, am reușit să obținem eliminarea unei părți monstruoase din propunerea de amendament lucrată de Guvern, anume că România nu ar fi putut reveni cu acest dosar la UNESCO înainte ca arbitrajul internațional de la Washington să se termine, ceea ce ar fi avut drept efect practic anularea dosarului (în 3 ani, expiră recomandarea ICOMOS pentru dosarul depus, or procesul poate dura 7-8 ani)

Am reușit de asemenea să fie inclusă mențiunea specială că România trebuie să pună în operă măsurile necesare pentru a asigura protecția și managementul potențialei valori universale excepționale a sitului Roșia Montană, așa cum au fost identificate de ICOMOS, și că România va lucra în acest scop în strânsă cooperare cu organizațiile consultative.

A fost până acum o călătorie lungă. Începută cu mulți ani în urmă de un număr mic de activiști, singuri împotriva intereselor corporațiilor și a unei întregi clase politice, dusă mai departe de cei care li s-au alăturat pe parcurs, până am ajuns să fim zeci de mii în stradă. Fiecare acțiune a fiecăruia dintre noi a fost ca un pas înainte pe acest drum, un pas mai aproape de acest moment.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați dedicat o parte din viața voastră pentru acest scop. Mulțumesc echipei mele de pe vremea ministeriatului meu din 2015-2016 pentru ajutorul dat când am înscris Roșia Montană pe lista indicativă UNESCO și celor care au continuat procedura înscrierii după.

Vă promit că vom merge mai departe! ”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday