Algoritmul, denumit Eva și implementat în august anul trecut, ține cont de țara de origine, vârsta, sexul, locul și data intrării turistului în Grecia pentru a decide dacă anumiți călători sunt mai predispuși la a fi infectați cu SARS-Cov-2 și trebuie testați. Toate aceste informații sunt obligatoriu furnizate intr-un formular anonimizat care trebuie completat înainte de intrarea în țară.

Altfel spus, deși turistul își declară identitatea, pentru a putea fi apoi identificat și testat, algoritmul nu știe exact cine este. El ia în considerare și rezultatele testelor efectuate în ultima perioadă în funcție de acești parametri (de exemplu turiști testați pozitiv care au venit dintr-o anumită țară), precum și grupurile pentru care nu necesită mai multe date pentru a lua o decizie. Astfel, algoritmul poate măsură evoluția numărului de călători infectați independent de valorile din țara de origine, iar cercetătorii care l-au dezvoltat afirmă că au putut prezice creșterile ratelor cu 9 zile mai devreme decât dacă ar fi așteptat raportările din țara de origine a turiștilor.

Conform rezultatelor publicate în jurnalul de știință Nature, în perioadele de vârf ale numărului de călători, Eva a identificat de cel puțin două ori mai mulți călători infectați cu SARS-Cov-2 decât testarea aleatorie folosind același număr de teste, iar în unele zile, acest raport s-a apropiat de patru. Altfel spus, pentru a detecta același număr de călători infectați, testarea aleatorie ar avea nevoie de de două ori mai multe teste, ceea ce implică costuri mult mai mari și necesitatea unei infrastructuri care nu este disponibilă. Față de o politică de testare mai țintită dar neajutată de inteligența artificială, bazată pe numărul de cazuri, morți și ratele de pozitivare din țara de origine, Eva a fost cu 25%-44% mai eficientă.

Importanța unui astfel de algoritm inteligent este imensă în situațiile în care există un număr mare de călători sau un număr mic de teste. De exemplu, în perioada de vârf din august 2020, Grecia a putut testa doar 18.4% din călătorii care au intrat în țară. În lipsa acestui algoritm, Grecia ar fi fost forțată ori să mărească numărul de teste (cu costurile aferente), ori să permită trecerea unui număr mult mai mare de călători infectați (cu o creșterea a transmisiei virusului în țară) ori să închidă granițele pentru călătorii veniți din anumite țări (cu pierderile de venituri din turism aferente). 

Folosirea unor asemenea algoritmi în viitor ar putea permite redeschiderea granițelor și ar putea fi chiar extinsă pentru testarea propriilor cetățeni în interiorul unei țări sau al unei profesii (de exemplu în rândurile lucrătorilor esențiali de la supermarchet). Totuși, cercetătorii avertizează că este nevoie de o infrastructură cât mai sigură pentru accesul la datele necesare algoritmului, dar care să și protejeze intimitatea cetățenilor. Fără aceasta, precizia unui astfel de algoritm va fi limitată.

În Uniunea Europeană în 2020, numărul de turiști veniți din afara continentului a suferit o contracție de 68%, iar numărul de turiști intracomunitari a suferit o scădere de aproximativ 40%.

Sursa: Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday