Imagini captate din satelit sugerează că Rusia se pregătește să reia testele cu rachetele de croazieră cu propulsie nucleară, la o bază militară din apropierea Cercului Arctic, dezafectată anterior.

Imaginile datează din septembrie și au fost captate de sateliții Planet Labs, o companie de monitorizare a Pământului din San Francisco. Experții au comparat imaginile de acum cu fotografii mai vechi ale bazei Pankovo și au observat că platforma de lansare a fost reconstruită, iar în zonă au apărut mai multe containere.

„Activitatea și noile construcții sunt consistente și arată reluarea testelor de zbor cu racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik”, susțin doi cercetători de la Middlebury Institute of International Studies

Rusia anunța în 2018 că pune pauză testelor cu rachete, motiv pentru care a dezafectat situl de lansare de la Cercul Polar de Nord. Ultimul test cunoscut efectuat de Kremlin la acea bază a avut loc în noiembrie 2017. În martie 2018, președintele Vladimir Putin a prezentat un video cu un test al unei rachete cu propulsie nucleară, ca parte a programului armatei ruse de dezvoltare a unor arme avansate.

În octombrie, Moscova a mai testat cu succes o rachetă de croazieră, în Marea Albă. De altfel, ieri, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini de la testele efectuate într-o bază din Arctica, rămasă neidentificată.

Rusia și SUA au intrat într-un nou impas, în cadrul negocierilor pentru prelungirea automată a Tratatului New Start, pentru reducerea arsenalului nuclear. Surse apropiate lui Donald Trump au declarat pentru CNN că președintele a cerut experților din securitate să ajungă la un acord cu Rusia înainte de scrutinul de pe 3 noiembrie, și să aducă la masa negocierilor și China. În vreme ce Rusia a repetat că rachetele de croazieră nu sunt incluse în acord, analiștii consideră că cele două state au intrat într-o nouă cursă a înarmărilor.

Rachetele de croazieră cu propulsie nucleară sunt folosite pentru lovirea țintelor terestre aflate la mare distanță, cu o precizie ridicată. Ele sunt capabile să zboare în atmosfera Pământului, la viteze relativ constante.

Sursa: CNN.

Sursă foto: Planet Labs

Folosim cookies