Liga Studenților din Iași îi cere lui Tudorel Toader demsia din funcția de rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Organizația amenință și cu boicotarea admiterii la universitate, în cazul în care fostul ministru al Justiției nu renunță la actuala funcție. Boicotul ar avea ca efect determinarea elevilor să renunțe la să aplice la facultățile din cadrul Universității din Iași, anunță Liga Studenților.

Organizația studențească vede demisia lui Toader ca pe ”o continuare firească a dispariției de pe scena publică a lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, două personaje toxice care l-au propulsat în politică pe Tudorel Toader și pe care acesta le-a apărat în mod public”.

De asemenea, un protest împotriva lui Tudorel Toader este anunțat pentru vineri în fața Universității Alexandru Ioan Cuza, cu ocazia vizitei președintelui Curții de Justiție a UE.

Comunicatul Ligii Studenților:

”Liga Studenților (LS IAȘI) îi solicită lui Tudorel Toader să își depună urgent demisia din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având în vedere prejudiciile imense de imagine aduse de acesta comunității academice, și anunță faptul că se pregătesc acțiuni de boicotare a admiterii la universitate, mulți elevi și părinți fiind determinați să nu mai aleagă cea mai veche universitate din țară, atât timp cât Toader va rămâne rector.Totodată, organizația face apel la toți cei care au susținut mișcarea civică anticorupție, în special la studenții și profesorii care au votat DA la referendumul de duminică, să susțină demersurile de îndepărtare a lui Tudorel Toader din funcția de rector.

Demisia sa este mai mult decât necesară, fiind o continuare firească a dispariției de pe scena publică a lui Călin Popescu Tăriceanu (prieten intim cu Toader) și a lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, două personaje toxice care l-au propulsat în politică pe Tudorel Toader și pe care acesta le-a apărat în mod public, tulburând pentru membrii cu probleme penale ai partidelor PSD-ALDE stabilitatea sistemului de justiție și bunul mers al societății, din obligație personală.

Începând cu data de 25 aprilie, Tudorel Toader a revenit în poziția de rector al Universității „Cuza”, după ce se suspendase din funcție pentru a deveni ministru al Justiției în guvernele coaliției PSD-ALDE. Din totalul de 48 de luni de mandatul de rector, două treimi le-a dedicat strict intereselor politice și financiare, nu comunității academice, care l-a ales în funcție pentru a reprezenta interesele universității, nu pentru a avea o rampă de lansare în politică.

Toader pretinde să fie văzut ca un „apărător al statului de drept”, pentru faptul că nu a dat ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, încercând să ascundă că a ticluit nenumărate metode prin care politicienii corupți, în frunte cu Liviu Dragnea, să scape de răspunderea penală, metode mult mai subtile și mai complicate din punct de vedere juridic, care să nu atragă atenția opiniei publice la fel ca OUG-urile.

Toate aceste acțiuni au ca scop depunerea unei noi candidaturi pentru funcția de rector, la alegerile din ianuarie-februarie 2020.

În cei doi ani și jumătate cât a fost ministru, Tudorel Toader:

A contribuit la destabilizarea sistemului de justiție românesc, alături de majoritatea parlamentară, prin emiterea unor ordonanțe de urgență și susținerea unor inițiative legislative, care au provocat proteste puternice din partea judecătorilor și procurorilor, a sindicatelor din penitenciare, avocaților, notarilor, în special, și a societății civile, în general. Numai în Universitatea „Cuza” au fost cel puțin patru proteste organizate de studenți și de cadre didactice. Sute de absolvenți i-au cerut demisia din funcția de rector.

A susținut recursul compensatoriu, prin care 16.000 de deținuți au ieșit din penitenciare, dintre care 779 pentru omor, 167 pentru trafic cu minori, 471 pentru viol, 1801 pentru fapte de tâlhărie, 2956 pentru furt ș.a.m.d.. O parte dintre ei deja au recidivat.

Nu a realizat nimic substanțial pentru justiția civilă. S-a concentrat exclusiv pe chestiunile legate de justiția penală, iar instanțele civile și justițiabilii au aceleași probleme. Totodată, nu a investit deloc în infrastructura sistemului judiciar.

Nu a făcut nimic pentru aducerea în țară a marilor fugari și nici pentru recuperarea prejudiciilor de circa un miliard de euro din marile dosare penale.

A afectat stabilitatea funcțiilor deținute de înalții procurori (DNA și Parchetul General) și independența sistemului de justiție, încercând o perpetuă subordonare a Ministerului Public față de Guvern, numind ca procurori persoane de încredere, care veneau pe filieră politică. Sunt de notorietate publică susținerea pentru Secția de Investigare a Magistraților, o adevărată poliție politică îndreptată de puterea executivă împotriva oamenilor legii, dar și numirile la Inspecția Judiciară, supranumită ulterior „brațul armat al lui Toader”.

A slăbit încrederea românilor în sistemul judiciar, dar și a Uniunii Europene, țara noastră având cel mai slab raport MCV, în timp ce Bulgaria a început procedura de ridicare a mecanismului.

S-a preocupat constant, în mod indubitabil, să ajute oamenii politici cu dosare penale, condamnați, trimiși în judecată sau aflați în faza umăririi penale, în baza directivelor venite de la coaliția de guvernare. Între timp, a făcut insuficient pentru transpunerea directivei europene privitoare la protejarea victimelor infracțiunilor și nu a întreprins demersuri concrete pentru aplicarea directivei privind confiscarea extinsă (care ar fi ajutat la recuperarea prejudiciilor din infracțiuni).

NU s-a întâlnit niciodată cu studenții și profesorii Facultății de Drept să dezbată aceste modificări ale sistemului juridic și a refuzat în mod constant orice invitație, preferând să dezbată aceste probleme cu nespecialiști sau juriști formați la universități fantomă, în prime-time, la televiziunile unor moguli.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday