Lee, în vârstă de 64 de ani, o va înlocui pe Carrie Lam de la 1 iulie, în urma alegerilor pentru șeful executivului regiunii autonome Hong Kong, în care a fost singurul candidat. Cunoscut pentru opiniile sale pro-Beijing, el nu este tocmai apreciat de populație, obținând doar 34,8 puncte din 100 într-un sondaj recent de popularitate.

Dar acest lucru contează prea puțin în Hong Kong, unde publicul nu poate să-și aleagă direct liderul, astfel încât John Lee a fost în esență ales de Beijing, prin intermediul unei comisii electorale formate în mare parte de loialiști chinezi, relatează BBC.

Spre deosebire de predecesorii săi, care fie aveau legături cu comunitatea de afaceri, fie aveau experiență în serviciul public, trecutul lui Lee este în forțele de ordine. Lee a ocupat anterior funcția de secretar al Securității, prin intermediul căreia a jucat un rol esențial în promovarea proiectului de lege din 2019 pentru extrădarea deținuților în Taiwan, China continentală sau Macao, care a declanșat cea mai mare tulburare politică și socială a orașului din ultimele decenii. 

Reacția lui Lee la protestele izbucnite acum 3 ani a fost aspru criticată, acesta continuând să susțină reforma, chiar și când manifestațiile s-au transformat în ciocniri violente între poliție și unii protestatari, spunând că acțiunile violente ale unor manifestanți au echivalat cu “terorismul” și “extremismul”. Poliția, sub supravegherea noului lider, a utilizat atunci tunuri cu apă, gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și chiar muniție reală în luptelor.

Din 2019, SUA i-au impus sancțiuni lui Lee împreună cu alți oficiali pentru ceea ce autoritățile americane au numit subminarea autonomiei orașului în timpul protestelor. Cu toate acestea, în iunie 2020, China a adoptat legea draconică a securității naționale pentru Hong Kong, care a făcut mai ușoară pedepsirea protestatarilor și a dus la arestarea a peste 100 de dizidenți pro-democrație.

Lee a fost numit atunci membru într-un comitet nou înființat care supraveghea problemele de securitate națională, susținând că legea a ajutat Hong Kong-ul să restabilească “stabilitatea în mijlocul haosului” și că va continua să elimine “ideologia independenței, violenței și extremismului din Hong Kong”.

Astfel, analiștii politici cred că alegerea fostului șef al securității arată o “schimbare de prioritate” din partea Beijingului și trebuie privită în contextul stării actuale a relațiilor dintre China și SUA. “Beijingul pare convins acum că SUA folosesc Hong Kong-ul ca bază pentru a încerca să submineze China”, a spus politologul Willy Wo-Lap Lam. 

Criticii spun, de asemenea, că numirea lui Lee este o dovadă suplimentară a modului în care Hong Kong este transformat într-un “stat polițienesc” și avertizează că represiunile politice se vor intensifica sub conducerea sa.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday