Hidroelectrica precizează într-un comunicat de presă că poluarea a survenit după viitura produsă între 30 iunie și 01 iulie. Apele mari ale râului Bistrița continuă de atunci să aducă importante cantități de deșeuri (în special plastic și resturi vegetale), care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui sau rămân în suspensie pe lac. Hidroelectrica estimează că sunt de colectat circa 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice și 10 tone de alte deșeuri.

De asemenea, Hidroelectrica precizează că poluarea din ultima perioadă este una dintre cele mai grave, ,,efortul financiar estimat de noi pentru ecologizare se ridică la suma de 861 de mii lei fără TVA”.

,,Încă de la începutul anului am atras atenția tuturor autorităților competențe asupra poluării grave din zonă râului Bistrița. Toate semnalele noastre de alarmă au rămas însă fără ecou. Nimic nu s-a schimbat. Ceea ce face Hidroelectrica acum prin acțiunile de ecologizare a lacului este să îndepărteze efectele poluării. Cauza de fond rămâne în continuare nerezolvată: turiștii și riveranii continuă să lase gunoaie în locuri nepermise, în vreme ce autoritățile asistă. Nimeni nu ia măsurile ferme și normale care s-ar impune: nu se aplică amenzi celor cu adevărat vinovați de poluare, nu se amenajează locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deșeurile. Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continuă să achite sume uriașe pentru poluarea de care nu este responsabilă și, mai mult, este ținta presiunilor autorităților de mediu și locale. Ce se întâmplă cu respectarea principiului conform căruia poluatorul plătește? După ultimele evenimente luăm serios în calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, în instanță, de la autorități. Alături de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem și pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la rândul lor în pierderi financiare”, a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday