Premierul Ludovic Orban a prezentat principalele măsuri adoptate de guvern pentru sprijinirea economiei, precum și intențiile guvernului pentru perioada următoare, într-o întâlnire a Consiliului Tripartit.
- Guvernul se concentrează pe marile proiecte de infrastructură
- Caută resurse de finanțare, inclusiv printr-o amplă emisiune de titluri de stat
- Garanții pentru credite ce vor asigura capitalul de lucru și subvenționarea dobânzilor în cazul IMM.
- Guvernul va susține între 35 și 45% din salariu pentru angajații care revin din șomajul tehnic.
Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:
“Lucrăm la un plan de măsuri economice și sociale, care va cuprinde mai multe categorii de măsuri. Primul pilon al reconstrucției economice este cel al investițiilor publice. Încercăm să mobilizăm toate resursele posibile pentru a asigura finanțare pentru marile obiective de infrastructură de transport, energetică, în domeniul sănătății, educației, comunicațiilor și al agriculturii. Sigur că va trebui să identificăm resurse financiare pentru susținerea acestor investiții – aici o să fac o scurtă paranteză: oricâte bune intenții am avea nu putem să aplicăm decât acele măsuri pentru care avem resursele necesare. Inventariem toate posibilitățile de finanțare pe care le avem la dispoziție.
Inventarierea acestor venituri este extrem de importantă pentru că noi va trebui să dimensionăm acest program și, mai ales, toate măsurile pe care le vom adopta, în funcție de măsurile financiare de care dispunem efectiv, resurse care să fie mobilizabile în mod realist.
Resursele financiare pe care încercăm să le mobilizăm sunt resurse financiare din toate sursele posibile, atât din partea finanțatorilor instituționali, din partea fondurilor europene pe care le avem la dispoziție. Sunt resursele financiare pe care le putem mobiliza prin împrumuturi pe care le contractăm fie pe piața internațională, fie pe cea internă. Gândim un mecanism, o emisie de titluri mai amplă în care să creștem capacitatea de finanțare prin aceste obligațiuni pe care să le emitem pentru cetățeni.
În ceea ce privește susținerea companiilor, este pe circuitul de avizare un program de susținere a companiilor medii și mari. Un program prin care, similar cu IMM Invest, să acordăm și acestor companii produse de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru și pentru investiții cu o subvenționare a dobânzii.
De asemenea, am identificat resurse financiare în exercițiul actual, 2014-2020, prin creșterea flexibilității fondurilor vom putea mobiliza o sumă de până la un miliard de euro, pe care intenționăm să o alocăm către întreprinderile mici și mijlocii.
Folosim instrumentul ajutorului de stat, dar obiectivul nostru este să-l utilizăm pentru investiții noi, care fie sunt realizate de actori noi pe piața românească, fie în cadrul unor programe de dezvoltare ale unor companii prezente pe piața românească.
Suntem într-o dezbatere referitoare la instituirea unor scheme de ajutor de stat, pentru a garanta creditele comerciale. Sunt cinci țări europene care au aplicat astfel de scheme și încercăm și noi să punem la punct un astfel de mecanism, pentru că situația finanțării companiilor din România este o situație care duce companiile, din cauza faptului că nu se pun finanța de pe Bursa de Valori, mare parte a creditelor sunt credite comerciale. Și atunci, dacă o companie are probleme financiare, compania respectivă riscă să afecteze mai multe companii și atunci încercăm să punem la punct această schemă de ajutor de stat pentru a garanta asigurarea creditelor.
Mai avem și alte programe mai mici pe fonduri europene. Programul de economie socială, care se acordă unor companii, cu condiția să mențină doi ani minimum cinci angajați. De asemenea, mai gândim și alte mecanisme, care fie vor fi finanțate din fonduri europene, fie prin alte mecanisme.
În ceea ce privește măsurile active de ocupare a forței de muncă, cu siguranță vom apela la un instrument pentru persoanele care au fost în șomaj tehnic și care revin în activitate în companiile în care au lucrat. Vom acorda practic plata unei sume între 35 și 45%, ca o măsură pentru reluarea activității de către angajații care au fost în șomaj tehnic.
După data de 1 iunie vom menține șomajul tehnic, dar numai pentru angajații companiilor unde se mențin restricțiile. Spectacole, restaurante, unde se vor menține restricții în ceea ce privește derularea activității.
De asemenea, încercăm să punem la punct un instrument pentru a susține persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, instrument care va depinde de categoria unde se află aceste persoane. Un instrument pentru persoanele de peste 50 de ani, un altul pentru absolvenți. Vom încerca să creăm stimulente pentru companii, să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Sunt aproximativ 300 de mii de contracte de muncă încheiate, putem adăuga aproximativ 200-300 de mii de români veniți din țările unde se aflau și care și ei se află în căutarea unui loc de muncă. Estimăm undeva la 700 de mii de persoane care se află în căutarea unui loc de muncă.
Spațiul bugetar și fiscal de care dispunem este extrem de limitat, din cauza aceasta angajarea unor cheltuieli suplimentare pe bugetul de stat sau generarea unor măsuri care să reducă veniturile bugetului de stat sunt foarte puțin posibile, aproape imposibile, din cauza spațiului fiscal și bugetar extrem de restrâns în care ne găsim, din cauza dezechilbrelor din anii anteriori.
Nu în ultimul rând, vă spun că unul dintre principiile pe care ne axăm este unul foarte bun. Ce se poate produce în România competitiv trebuie să producem în România. Va trebui să creăm pârghii de susținere a oricăror inițiative economice în domenii în care putem să generăm servicii în România, care să fie competitive companiilor din alte țări.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.